Čtvrtek, 18. dubna 2024

Arnika varovala zákazníky v Praze před výrobky z PVC

Arnika varovala zákazníky v Praze před výrobky z PVC

PRAHA – PVC škodí! S tímto varováním dnes aktivisté Arniky oslovovali zákazníky před obchodním domem Tesco na Národní třídě v Praze, aby si dali pozor na obaly z PVC a především na potraviny, které jsou do nich balené. Nakupujícím rozdávali informační materiály, kde upozorňovali na nebezpečí plynoucí z používání obalů z PVC na potraviny pro životní prostředí a zdraví lidí. ”PVC nepatří na vánoční stůl ani do vánoční kuchyně,” uvedla Miroslava Jopková ze sdružení Arnika.  

Sérii happeningů (1) ”PVC na vánoční stůl nepatří” se Arnika rozhodla uspořádat poté, co i letos byly objeveny v obchodech po celé České republice potraviny balené do PVC materiálů. “Mrzí nás, že výrobci potravin stále tento materiál používají, přestože to nepřímo může snižovat kvalitu jejich výrobků,” řekla Jopková. Loňské rozbory potravinových obalů z PVC, které nechala Arnika provést v akreditované laboratoři, potvrdily přítomnost zakázaných škodlivých látek. Jednalo se především o 4-nonylfenol - látku, jež je známá svým negativním vlivem na hormonální systém člověka a není povoleno ji používat při výrobě obalů na potraviny (2).

Arnika již v roce 2003 vyzvala obchodní řetězce, aby neprodávaly potraviny balené do PVC.  Loni společnost Ahold Central Europe, která  v České republice spravuje supermarkety Albert a Hypernova, přislíbila náhradu PVC obalů u potravin, které sama balí (4).  „Například čerstvé hovězí vepřové maso je již baleno v polyethylenu,” sdělila Jopková.

“Koncem listopadu jsme opět oslovili obchodní řetězce i producenty potravin.  Na naší výzvu reagovala společnost Tesco Stores ČR a v lednu se uskuteční schůzka, na které se zástupci Tesca budeme probírat možnosti náhrady PVC obalů v síti jejich obchodů.  Z producentů potravin se nám zatím ozvaly pouze společnosti NOWACO – výrobce mražených potravin a holding Agropol Group, který sdružuje hned několik producentů mraženého maso jako například Jihočeská drůbež a.s., MSDZ Promt a.s.. Přislíbily, že záležitost s balením svých výrobků do PVC materiálů prošetří,“ poznamenala Jopková. Stanovisko manažera jakosti společnosti Agropol Group si můžete přečíst níže. (4)   

Letáky rozdávané nakupujícím před obchodními domy obsahují nejen seznam potravin balených v PVC, které mohou lidé v daném obchodě koupit (5), ale také výčet negativních vlastností tohoto plastu, včetně jeho dopadů na zdraví lidí a na životní prostředí. V letáku lidé najdou také popis symbolů, podle kterých PVC poznají: v trojúhelníkové recyklační značce, která bývá vyražena na spodní straně plastového výrobku anebo na papírové etiketě s názvem výrobku je buď číslice „3“ nebo písmeno „v“. Pod trojúhelníkem je pak nápis „PVC“, „V“ nebo „vinyl“ (6).
”Výroba, používání i likvidace PVC je spojená se vznikem celé řady škodlivých látek, které negativně působí nejen na životní prostředí, ale i na zdraví lidí. Proto chceme, aby tento plast byl nahrazen všude tam, kde je to možné,” vysvětlil Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů