Poláci míří před Vánocemi do lesa pro houby na sváteční stůl
Varšava - Procházku v lese nebo alespoň zastavení podél něj doporučují před Vánocemi polští mykologové. Díky teplému počasí totiž ještě stále rostou hřiby, a tak pro houby do svátečního boršče nebo bigosu, což je polská specialita ze zelí, vepřového a hovězího masa a hub, letos nemusí lidé chodit do sklepa či spíže.
Ženy s košíky plných hub lze potkat i v okolí Varšavy.
"Stačí jedna procházka a je plno, navíc se alespoň trošku člověk před svátky hýbá," řekla pětapadesátiletá houbařka. Kvalita nasbíraných úlovků je podle ní dobrá, mráz zatím téměř žádný nebyl, takže houby jsou stravitelné. "Voní, proto jsou lepší než ty zpracované z léta," dodala.
Na sběru lze nyní i vydělat, čerstvé houby před Vánocemi stojí dvakrát víc než než v sezoně. V Polsku je prodej hub, i lesního ovoce u silnice obvyklý, na frekventovaných stezkách mají řidiči nesčetně možností nakoupit v sezóně hříbky, borůvky, či jahody.
"Letošní počasí je anomálie, ale nemusíme se bát drastických změn klimatu," uvedl meteorolog Slawiomir Pietrek. Doporučuje, aby lidé využili pěkného počasí, třeba právě ke sběru hub na štědrovečerní večeři.