Čtvrtek, 28. března 2024

Kdo špiní naše ovzduší?

Kdo špiní naše ovzduší?

Ministerstvo životního prostředí vyjádřilo obavy, že i letošní zimu může být míra znečištění ovzduší stejně vysoká jako minulý rok. Zpráva o životním prostředí ČR v roce 2005 totiž potvrdila, že vzrostlo množství zejména prachových částic. A to podle úřadů dokonce dvojnásobně proti dřívějším letům. Přiblížili jsme se tak prý hodnotám počátku devadesátých let, které byly opravdu nedýchatelné.
Látky tajemně označované jako PM2,5 a PM10 představují jemné prachové částice, které na sebe vážou toxické látky. Ty se po vdechnutí usazují v našich plicích. Ohroženy jsou především děti a staří lidé. A kdo za to může? Podle MŽP se ovzduší především zhoršuje topením nekvalitními palivy, uváděno je hlavně hnědé uhlí. Topná sezóna je určitě jedním z důvodů. Pokud se však za minulá léta každou další zimu setkáváme se stále horšími výsledky, pak je nutno podrobit tento závažný vývoj důkladné analýze.
Když se ale ptáme a probíráme měřeními, zjišťujeme, že taková poctivá analýza příčin tu není. Hnědouhelné společnosti mezitím zveřejnily, že se tříděného uhlí, tedy toho určeného ke spalování v kamnech, prodává v tomto století každým rokem zhruba stejně. V porovnání s devadesátými lety v průměru asi jen poloviční množství.
Pokud budeme pátrat dále, zjistíme, že i uhelné elektrárny odebírají dlouhodobě stále méně uhlí. Ne že by nechtěly pálit více, ale těžební kapacity se snižují. Tento trend podle všech scénářů státní energetické koncepce bude i nadále pokračovat. Musíme tedy pátrat dále. MŽP hovoří o uhelných kalech a lignitu. Tyto látky však žádná hnědouhelná společnost jako topný produkt nenabízí. Zajímavé také je, že údaje Českého hydrometeorologického ústavu ukazují překročení norem ovzduší nejen na venkově, kde je topení v kamnech ještě četné, ale i v Praze.
Ale kdo má dnes ještě v centru Prahy kamna? Pár lidí asi ano, ale ten nepatrný zlomek by těžko mohl způsobit tak prudké zhoršení ovzduší. Pátrejme tedy dále. V poslední tiskové zprávě MŽP z konce listopadu už úřad připouští, že na vině mohou být i jiné materiály, zejména pálení odpadů. Nehovoří se v ní ale o dalším možném zdroji zhoršení vzduchu. Na rozdíl od uhlí trh s biomasou hlásí prudký nárůst prodeje dřeva, dřevních zbytků, pilin a dalších produktů z rostlin.
Všichni víme, že lidé na venkově teď pálí cokoli hořlavého, co za svými humny shrabou, nařežou či nasbírají. Nesporně jedna z pravých příčin. To však stále úplně nevysvětluje zhoršení ovzduší v Praze. Podle statistik zde však jasně vidíme výrazný nárůst dopravy a stavební činnosti. Ta je přitom nepopiratelným zdrojem závažného množství zákeřných prachových částic.
Zatímco výsledky znečištění, emise a jejich složení jsou pečlivě monitorovány, o příčinách tedy tolik jasno stále nemáme. Doufejme, že se jedná jen o dočasné zadrhnutí příslušných úřadů a institucí, které bude napraveno. Pořád lepší než záměrné zkreslování situace.
Někomu by se totiž příliš nehodilo ukázat, že rostoucí ceny energií nijak nepůsobí na zlepšení životního prostředí a kvality života. Ba naopak. „Ekologické“ zdanění uhlí a plynu, které spolu připravují MŽP a MF, stejně jako zdanění „nezelené“ elektřiny pak paradoxně může způsobeným zdražením zahustit vzduch, který dýcháme, ještě větším kvantem zplodin, než jak se děje v posledních letech.



Josef Brabec

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů