Pátek, 29. března 2024

Bylo zahájeno ekologické posuzování silnice R49

Bylo zahájeno ekologické posuzování silnice R49

Podle Dětí Země chybí varianty a přeshraniční hodnocení vlivů

Svá vyjádření na výstavbu plánované rychlostní silnice R49 v úseku Fryšták – Lípa – Pozděchov – státní hranice se Slovenskem mohou občané posílat do zítřka na Ministerstvo životního prostředí do Prahy. To nyní v rámci zjišťovacího řízení sbírá podněty k tomu, aby mohlo upřesnit obsah následné podrobné ekologické dokumentace. Děti Země ve svém vyjádření budou zejména požadovat posouzení další varianty R49 s tunelem u Vizovic a s ochranným tubusem přes obec Zádveřice.

 

„Máme také pochybnosti, zda je opravdu z dopravního hlediska a ekologicky únosné novou čtyřpruhovou silnici budovat, když by možná ke stávající silnice I/49 stačilo postavit jen několik obchvatů,“ myslí si Miroslav Patrik z Dětí Země, který se silnicemi dálničního typu zabývá už několik let.

 

Ze stanoviska MŽP z června 1999 k vyhodnocení vlivu rozvoje dopravních sítí ČR na životní prostředí totiž vyplývá, že výstavba nové silnice R49 z Otrokovic na Slovensko není vhodná, a proto se doporučuje jen modernizace stávající silnice I/49 s obchvaty. Trasa R49 totiž svým hlukem a narušením pohody bydlení výrazně negativně ovlivní obyvatele Zádvěřic a Vizovic.

„Předpokládáme také, že se k navržené sinici R49 kriticky vyjádří také nějaká místní občanská sdružení či politické strany a desítky majitelů nemovitostí v dotčených obcích v její trase,“ očekává dále Patrik.

Následný proces hodnocení vlivů R49 na životní prostředí bude probíhat asi rok až dva a veřejnost se bude moci k jednotlivých odborných výstupům vyjadřovat.

Silnice R49 od Fryštáku až ke státní hranici má mít délku téměř 43 km a šířku 25,5 metrů, ale bude nejprve budována v polovičním profilu. Do obce Lípa má být stavěna pro rychlost 120 km/h, dále k hranici pak pro 80 km/h. Doba výstavby je naplánována na léta 2008 až 2014, k rozšíření na čtyřpruh má dojít až po roce 2035.

Internetové stránky s dalšími informacemi:

Ekologické posuzování silnice R4902.2 Fryšták – Lípa

http://eia.cenia.cz/eia/Intention.php?params=YToxOntzOjI6ImlkIjtzOjY6Ik1aUDE0MiI7fQ==

Ekologické posuzování silnice R4903 Lípa – Pozděchov

http://eia.cenia.cz/eia/Intention.php?params=YToxOntzOjI6ImlkIjtzOjY6Ik1aUDE0MyI7fQ==

Ekologické posuzování silnice R4904 Pozděchov – Horní Lideč

http://eia.cenia.cz/eia/Intention.php?params=YToxOntzOjI6ImlkIjtzOjY6Ik1aUDE0NCI7fQ==

Ekologické posuzování silnice R4905 Horní Lideč – hranice ČR/SR

eia.cenia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů