Pátek, 29. března 2024

Na severu tají ledy, v diplomacii zato přituhuje

Na severu tají ledy, v diplomacii zato přituhuje
Severoamerický kontinent spěje k diplomatické roztržce. Globální oteplování na dálném severu totiž otevírá lukrativní námořní zkratku.
Slavnou Severozápadní cestu Kanada považuje za svůj majetek, jehož suverenitu je podle nedávného vyjádření vlády připravena hájit i pomocí zbraní. Spojené státy ji naopak označují za mezinárodní vody. "To byla naše pozice a taková navždy zůstane," odpověděl Ottawě americký velvyslanec David Wilkins.

Bez ledu do 20 let?
Podobné přestřelky nejsou ničím novým. Donedávna ale vody omývající stovky ostrovů na severu Kanady zakrývala vrstva ledu. Ta, až na krátké období, po celý rok bránila využití této zkratky. Vlivem oteplování však přírodní "domobrana" mizí: ledová pole ustupují tempem tří procent za desetiletí a zároveň již zeštíhlily ze tří na dva metry.
"Už brzy se proto dočkáme útoku na naši suverenitu," tvrdí Rob Huebert z University of Calgary. Jak dodává, do patnácti let může být Severozápadní cesta splavná po celý rok.
O tom se přesvědčil katamaran kanadské Královské policie, který zvládl mezi spletí ostrovů prokličkovat, aniž by narazil na jedinou kostku ledu. V Ottawě tento počin nejprve žádný zájem nevyvolal.
Washington a další místa vysoké politiky a obchodu naopak pohotově zbystřily. Dosud zakonzervované pobřeží totiž podle dosavadních průzkumů skrývá až čtvrtinu světových zásob ropy a zemního plynu.
Navíc, Severozápadní cesta může být alternativou k Panamskému průplavu či cestě kolem Jižní Ameriky. Evropanům by tak při cestě do Asie například ušetřila 7000 kilometrů.
Kanaďané tvrdí, že ostrovy patří jim a vody Severozápadní cesty tudíž představují vnitrozemí. Američané vlastnictví země nerozporují, vody ale považují za mezinárodní.

Děravá hranice
To Washington opakovaně stvrdil průzkumem bez kanadského souhlasu. Do oblasti Severozápadní cesty vysílal jak své lodi, tak i atomové ponorky, na jejichž odhalení, natožpak vykázání Kanada neměla prostředky. To nakonec dospělo v dohodu: Američané o vstup vždy požádají, Kanaďané ho nikdy neodmítnou.
Odtávající ledy a rostoucí zájem světa však tento provizorní scénář značně komplikují. Jak potvrzují kanadští pohraničníci, Severozápadní cestu prozkoumává v posledních letech stále více neznámých plavidel. A ta o žádná povolení nežádají. Obyvatele Tuktoyaktuku tak jednou překvapila skupina čínských námořníků. O jejich přítomnosti se strážci hranice dozvěděli, až když zakotvili. Na vině byl nejen nedostatek personálu, ale též zastaralá technika.
"Během sedmdesátých let jsme se na naši výbavu mohli spolehnout. Dnes tomu tak není," připustil poté plukovník Norman Couturier. I proto se nyní sever země stává pro Kanaďany jednou z priorit.

Činy místo slov
"Suverenitu neubráníme slovy," prohlásil premiér Stephen Harper a přislíbil ledoborce, letecký monitoring a posily pro pozemní vojska.
Podobně se na zájem o dálný sever připravují obchodníci, kteří hledají vhodná místa pro přístavy. Už nyní se ví o dvou komunitách. Alespoň těm by tak obchod nahradil škody způsobené oteplováním.
Jako první však musí být uzavřen problém vlastnictví. Nárok na bezvýznamnou skálu Hansen Island nedávno torpédoval vztahy mezi Kanadou a Dánskem.
Spor o strategicky a obchodně významnou Severozápadní cestu tak i proto hrozí mnohem tvrdším střetem.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů