Pátek, 19. dubna 2024

Slovensko už ztratilo energetickou suverenitu

Slovensko už ztratilo energetickou suverenitu
Slovensko ztratilo energetickou suverenitu. Přesně v poledne na Silvestra byla zahájena odstávka prvního bloku jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice. K tomu, že odstaví dva bloky V1 do roku 2008, se Dzurindova vláda zavázala Evropské unii během přístupového procesu. Země tím ztratí 18 procent produkce elektrické energie, a z vývozce se stává dovozcem.
Přesto se Slováci letos zdražování energií obávat nemusejí. Ceny se zvyšovat nebudou díky velkému tlaku vlády na Slovenské elektrárny i distributory elektřiny. Jejich zisky považuje současný kabinet za neoprávněné.

Mochovce a Gabčíkovo
"Je to největší energetická zrada, která se kdy na Slovensku udála," charakterizoval slovenský závazek evropskému společenství premiér Robert Fico. Přiznal, že to s energetickou soběstačností nebude mít země jednoduché. "Začíná období energetické závislosti na jiných zdrojích." Vyzval důrazně nového vlastníka Slovenských elektráren, italskou společnost Enel, aby dala už do konce února jasnou odpověď na otázku, zda dostaví jadernou elektrárnu Mochovce. Právě dostavba třetího a čtvrtého mochovcovského bloku by měla výpadek produkce energie v budoucnu vyřešit společně s vodním dílem Gabčíkovo. To má ale podle nové privatizační smlouvy v pronájmu také Enel.
Ministr hospodářství Lubomír Jahnátek připravuje novou koncepci energetiky, kterou představí do konce června. I on považuje energetickou situaci za velmi kritickou, protože během dvou let ukončí provoz nejen dva bohunické bloky, ale i tři tepelné elektrárny. "Čeká nás postupně odstavení výkonu 2000 megawatthodin."

Lobby hledá nové pozice
Gabriel Beer z ekonomického týdeníku Trend tvrdí, že situace je sice komplikovaná, ale tragicky ji nevidí. "Okolo premiéra Fica je velmi silná energetická lobby. Tím, že přišli zahraniční investoři, ztratila pozice, a potřebuje si vybudovat nové." Podle analytika Slovenské elektrárny v minulosti vyvážely levnou elektřinu právě z atomových elektráren.
Přechodný deficit míní Slovensko řešit nákupem elektřiny na vnitřním trhu i na třetích trzích. Jednou z variant je výstavba vodní elektrárny na řece Ipe3/4 nebo jiném vodním toku.
Slovensko zvažuje i jiné možnosti, například vybudování elektrárny využívající obnovitelné zdroje, například biomasu nebo větrné zdroje.
Situace na Slovensku a v Česku je podle mluvčího ministerstva Branislava Zvary nesrovnatelná. "Evropská unie netrvá na odstavení Temelína, který není technicky o nic lepší než Bohunice. ČEZ je na rozdíl od Slovenských elektráren stále státním podnikem. Liberalizace slovenského trhu s energiemi předběhla současný stav. Regulátor nemá šanci. "Jednu kWh prodávaly Jaslovské Bohunice za 700 korun a Enel je dál prodává za 1700 Sk. Proto ten tlak vlády na monopoly."
Přebytek elektřiny očekává Slovensko v roce 2015 po realizaci nových zařízení a dokončení jaderné elektrárny Mochovce. Po skončení životnosti zbývajících bloků v Jaslovských Bohunicích v roce 2020 se situace pravděpodobně zopakuje, ale Slovensko by mělo být už připraveno.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů