Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Černé skládky ničí přírodu Brna
Pokud někdo vyrazí na zdravotní procházku podél řeky Svratky mezi v oblasti tzv. žabovřeských luk, očekává od této pěkný zážitek v přírodě mezi řekou a zahrádkami na druhé straně. Jaké je ovšem jeho překvapení když zjistí, že je občas na smetišti. Areál bývalého JZD a různé pozemky v okolí zahrádek se stavají postupně smetišti.Lze zde najít veškeré druhy odpadu.Místy to vypadá, že se jedná o úmyslné navážení odpadu z různých vyklizovacích akcí firmami, jinde jakoby obyvatelé místních zahrádek prostě někde potřebovali zahodit svůj pytel s odpadky.Přitom nedaleko na ul Sochorova je jedno z největších sběrných středisek odpadu. Další skládky lze objevit třeba v historickém centru, např. ve vnitrobloku pavlačových domů na Mendlově náměstí. Již alespoň rok je "provozována" skládka při OC TESCO v Brně - Králově Poli. Doufejme, že v brzké době tyto ohyzdnosti zmizí. Vždyť již za pár měsíců bude Brno hostit státníky z celé střední Evropy.

Kleneč - Do rekultivace místního rybníku, jenž přijde na dva miliony korun, se hodlá v tomto roce pustit místní Obecní úřad. Rybník dosud sloužil jako hasičská nádrž.
Klenečský rybník o přibližné rozloze půl hektaru by měl po celkové rekultivaci sloužit jako retenční nádrž. Vodním zdrojem je pro tento rybník potok Čepel.
"Chystáme se rybník vybagrovat a upravit břehy, o malou část jej budeme také zmenšovat," informoval starosta Klenče František Švec.
Rybník nyní částečně zasahuje na pozemky soukromých vlastníků. Po úpravách bude jen na obecním.
V rámci opravy břehů budou vyjmuty původní betonové panely, které nahradí přírodní břehy osázené zelení. "Úpravami projde také výpustný systém nádrže, kdy bude vybudováno nové vypouštění spodem," dodal Švec.
Vzhledem k tomu, že při rozboru půdy ze dna rybníku byla zjištěna zvýšená přítomnost železa, bude muset obec vytěženou zeminu nechat odvést na ekologickou skládku.
Rozpočet pro celkovou rekultivaci rybníka včetně ekologické likvidace zeminy je vyčíslen na dva miliony korun. Až 80 procent z částky se obec pokusí získat z příslušných dotačních titulů.
Ryby žijící v nádrži budou před úpravami vyloveny. Stavební úpravy přečkají ve vodní nádrži, v areálu místního kravína. Klenečští myslivci zde pravidelně pořádají dětské rybářské závody.

Jarošov - V rezervaci Toulovcovy maštale vznikly dva rybníky. Součástí dokončeného vodního díla je pět tůní, které zvýší rozmanitost rostlinných a živočišných druhů v lokalitě u Jarošova. Litomyšlská radnice získala na výstavbu rybníků dotaci 605 tisíc korun od ministerstva životního prostředí. Radní plánují ještě revitalizaci rybníků v Budislavi. Výzkumy totiž v této oblasti odhalily přítomnost chráněných druhů živočichů.
V areálu brněnského výstaviště se 29. až 31. května v rámci Ekologických veletrhů 2007 (VOD-KA a ENVIBRNO) uskuteční už 6. ročník praktických ukázek protipovodňových opatření pod názvem Ochrana před povodněmi Brno. Tento evropsky unikátní projekt, informační a školicí centrum, je určen jak zástupcům měst a obcí, tak vlastníkům nemovitostí v rizikových oblastech poblíž velkých vodních toků.
V letošním roce budou hlavním tématem prezentace dynamické účinky vody. Názorné ukázky se budou odehrávat ve speciálně konstruovaném bazénu velikosti 24 x 63 m s brodem o nosnosti až 30 tun. V přilehlém kontaktním centru se budou konat odborná školení a přednášky. Do projektu se aktivně zapojí ministerstva životního prostředí, zemědělství, obrany, vnitra i dopravy.
Podrobné informace o veletrzích jsou nana www.ekologickeveletrhybrno.cz. Firmy, které chtějí získat výstavní plochu za zvýhodněnou cenu, by se měly přihlásit do 19. 1. 2007.

Pravděpodobný nový rakouský kancléř Alfred Gusenbauer by podle odpůrců jaderné energetiky měl už v prvních dnech fungování nové rakouské vlády pověřit ministra životního prostředí, aby podal žalobu proti České republice kvůli jaderné elektrárně Temelín. Hornorakouské protiatomové sdružení Atomstopp to uvedlo ve svém včerejším prohlášení.
Zůstane-li dosavadní rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll ve své funkci i v nové vznikající vládě velké koalice, měl by "nejpozději v polovině ledna" na stole najít pokyn k postupu vůči ČR.
"Očekáváme, že spolkový kancléř nejpozději v polovině ledna svému ministrovi životního prostředí uloží, aby podal žalobu proti Česku kvůli Temelínu," napsalo sdružení Atomstopp.
Gusenbauer podle aktivistů nemůže pokračovat v odkládání řešení kauzy kvůli svým ujištěním z předvolební kampaně, kdy prohlásil, že "každá vláda má závazek dodržovat mezinárodní smlouvu, jakou je dohoda z Melku". Podle aktivistů porušilo Česko ujednání z Melku mezi Prahou a Vídní tím, že nechala zkolaudovat JETE bez předchozích dohodnutých bezpečnostních opatření.

Evropská komise chce ve středu navrhnout, aby se unie zavázala, že do roku 2020 sníží emise skleníkových plynů o 20 procent ve srovnání s úrovní roku 1990. Napsala to včera agentura Reuters. EK podle jejího zdroje rovněž vyzve průmyslové země k dohodě, aby se zavázaly o 30 procent snížit vypouštění oxidu uhličitého. Emise oxidu uhličitého (CO2), který je jedním z hlavních skleníkových plynů, je považováno za jednu z podstatných příčin globálního oteplování.

O náhrady škod, které způsobily loňské jarní záplavy v lesním hospodářství, bude možno žádat zřejmě v únoru. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová s tím, že podle protokolů představovaly povodňové škody na lesních porostech, školkách a stavbách 78,4 milionu korun. Vláda na jejich zmírnění schválila 47 milionu korun.
Česko koncem loňska dostalo souhlas Evropské unie s vyplácením těchto kompenzací. Během ledna by měly být podle Králové schváleny podmínky pro jejich poskytování.
O náhrady se budou moci ucházet na zemědělských agenturách subjekty s právem hospodaření na poškozeném majetku. U lesních porostů a na lesních stavbách budou škody kompenzovány do výše 60 procent. Náhrady za škody na produkci lesních školek budou do výše 50 procent.
Náhrady za škody, které způsobily loňské jarní povodně na polních kulturách a zvěři, vyplatilo ministerstvo zemědělství postiženým zemědělcům a uživatelům honiteb v prosinci. Odškodnění v celkové výši 95,717 milionu korun bylo poskytnuto na 686 žádostí. Následky jarní velké vody na polních kulturách a zvěři představovaly 192 milionů korun.

Benešov nad Ploučnicí postaví do roku 2010 novou čistírnu odpadních vod. Vyžádá si asi 120 milionů korun. K zahájení výstavby má dojít příští rok. Rozhodující měrou financování stavby zajistí Severočeská vodárenská společnost. Na úhradě se bude částečně podílet také samotné město Benešov i jeho obyvatelé.
Čekají je až několikatisícové výdaje za vybudování domovních přípojek ke kanalizačním sběračům. Pro umístění čistírny má město vyčleněnou lokalitu pod benzinovou pumpou na vjezdu do Benešova od Děčína.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů