Pátek, 29. března 2024

Ekologická poradna řešila každý den jeden případ

Ekologická poradna řešila každý den jeden případ

BRNO - V průměru téměř jeden případ denně, za rok celkem 355 dotazů a žádostí o pomoc týkajících se životního prostředí a jeho ochrany, řešila vloni Ekologická poradna občanského sdružení Nesehnutí.

Většinu dotazů dostala elektronickou poštou, dále telefonicky, 40 klientů navštívilo poradnu osobně. Tazatelů bylo nejvíce z řad veřejnosti, dále to byli pracovníci nevládních organizací, úředníci, ale i odborníci či studenti, a také zástupci podnikatelské sféry. Tématicky se dotazy týkaly nejvíce účasti veřejnosti v rozhodování o životním prostředí, účasti v řízeních, práva na informace, procesů EIA či účasti v územním plánování. Více než stovka lidí potřebovala praktickou a technickou pomoc s ochranou přírody či životního prostředí mimo rozhodovací procesy. Lidé se obracejí na ekoporadnu s konkrétními problémy a my máme možnost jim pomocí a podpořit jejich občanskou angažovanost, komentoval koordinátor Ekoporadny Nesehnutí Jiří Koželouh.

Aktuálním příkladem je zastavení plánů na vznik supermarketu Lidl, kterému měl padnout za oběť historický dům z počátku století se zahradou vzrostlých stromů v Bílovci na severu Moravy. Dům i zahradu zachránila zejména aktivita místního občana, který se opíral o rady a konzultace sdružení Nesehnutí. Místním se podařilo dosáhnout rozhodnutí zastupitelstva o neprodání objektu a pozemku Lidlu, popsal Koželouh.

Ekoporadna rozšířila svoje aktivity o webové stránky. Na nich se mohou občané Jihomoravského kraje informovat a zapojit se do rozhodování o projektech, a zásadním způsobem tak ovlivnit své životní prostředí. Důvodem pro vznik těchto stránek je nedostatek přístupných a srozumitelných informací o projektech a koncepcích, které ovlivňují život každého z nás, osvětlil smysl projektu Koželouh.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů