Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čínsky odpad je časovanou bombou

Čínsky odpad je časovanou bombou
PEKING
Čína do 13 rokov zmizne pod horami odpadu, keďže milióny vidiečanov sa sťahujú do bohatších mestských oblastí, píše denník China Daily. Odpadky celého čínskeho národa dosiahnu v roku 2020 hmotnosť až 400 miliónov ton, čo je hmotnosť smetí z celého sveta v roku 1997.
"Čínske mestské oblasti vyprodukujú v nasledujúcich 13 rokoch to najväčšie množstvo odpadkov, s akým sú mestá ešte schopné si poradiť," vyhlásila pre noviny Čínska rada pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj, ktorá je vládnou organizáciou na ochranu životného prostredia.

V čínskych mestách bude žiť v roku 2020 približne 860 miliónov ľudí, čo zaťaží už aj tak nedostatočný systém likvidácie odpadu.

Podľa posledných informácií 70 percent čínskeho mestského odpadu sa doposiaľ uskladňovalo pod zemou a približne z 30 percent sa vyrábalo priemyselné hnojivo, ale iba polovica sa dala spracovať a upravovať ekologicky.

Narastajúce hory uskladňovaného odpadu znehodnocujú obrovské plochy pôdy a jedovaté emisie z odpadu takisto spôsobujú znečistenie vzduchu, zemského povrchu a vody, ale vyvolávajú aj "explózie".

Ekológovia vyzývajú na lepšiu organizáciu spracovania odpadu, k jeho jasnejšej klasifikácii a k výchove verejnosti.
Zdroj : www.aktuality.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů