Čtvrtek, 25. dubna 2024

Znečištěné ovzduší zabíjí v Íránu tisíce lidí

Znečištěné ovzduší zabíjí v Íránu tisíce lidí
Teherán - Téměř deset tisíc lidí zemřelo v minulém roce v Teheránu na nemoci související se znečištěným ovzduším. Příčinou smrti byl většinou srdeční infarkt, mozkové mrtvice a nemoci dýchacího ústrojí způsobené smogem. Uvedl to v místním tisku místostarosta města.

"Žít v íránském hlavním městě se podobá kolektivní sebevraždě," řekl Mohammad Hadí Hajdarzádeh. Kvalita ovzduší se neustále zhoršuje a jen v říjnu minulého roku zemřelo v Teheránu v důsledku jeho znečištění 3600 lidí, většina z nich na srdeční infarkt.

Zhoršující životní prostředí v íránském hlavním městě se stalo jedním z nejdiskutovanějších témat. Nebe nad metropolí je často zastřeno šedivým závojem, na jehož vzniku se podílí hustá doprava, používání zastaralých vozidel nesplňujících základní standardy i továrny v jižní části dvanáctimilionového města. Široké používání aut umožňuje mimo jiné levný benzín. Íránci ho denně spálí na 70 milionů litrů.

Největším zdrojem znečištění ovzduší jsou auta. Činitelé varují, že pokud bude jejich počet dále růst, bude se zhoršovat i životní prostředí. Řešit tento problém bude podle nich nutné skutečně revolučním způsobem.

www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů