Úterý, 23. dubna 2024

O ekologické granty mohou Středočeský kraj nově žádat i školy

O ekologické granty mohou Středočeský kraj nově žádat i školy

Praha -- Středočeské školy mají letos poprvé možnost požádat Středočeský kraj o ekologický grant. Krajští radní dnes rozšířili témata projektů na ochranu životního prostředí, s nimiž se mohou uchazeči hlásit do dotačního výběrového řízení. Kraj už v minulosti podporoval projekty zaměřené na ekologickou osvětu a vzdělávání, letos poprvé se ale do grantového řízení mohou hlásit i školská zařízení zřízená krajem, řekl dnes ČTK náměstek pro životní prostředí Vilém Žák.

Autoři budou moci žádosti podávat stejně jako loni od 1. do 30. dubna. Novinkou jsou letos čtyři tematické kategorie. Kromě školních projektů hodlá kraj podpořit například obce, které se rozhodnou postavit zařízení, kde se budou zpracovávat využitelné biologicky rozložitelné odpady, nebo které chystají projekty na zvyšování hodnoty krajiny.

Na dotace má kraj pro jarní kolo připraveno v rozpočtu asi 70 milionů korun, částka ale není konečná. "My nemůžeme dopředu říci, kolik peněz do Fondu ochrany životního prostředí v průběhu roku přijde, fond je totiž z části plněn financemi, které kraj získává z poplatků za odběr podzemní vody," uvedl Žák.

O dotaci se mohou už tradičně ucházet projekty čistíren odpadních vod, kanalizací, ale i zásobování vodou či projekty na výstavbu zařízení pro zpracování tříděného komunálního odpadu. Granty jsou určeny také na ochranu památných stromů či podporu ohrožených druhů živočichů a rostlin.

Změna letos nastane při financování vodohospodářských projektů. Kraj rozhodl, že v jarním kole budou moci podávat žádosti jen ti žadatelé, jejichž projekty již byly schváleny loni, ale kvůli nedostatku financí nemohly být podpořeny. Zastupitelé podle Žáka nemohli odhadnout, kolik peněz kraj získá z poplatků za odběr podzemní vody, a schválili zhruba dvakrát více projektů, než byl kraj schopen podpořit. "Úspěšní žadatelé, jejichž projekty nebyly podpořeny, musí předložit nové projekty a zohlednit v nich aktuální situaci pro rok 2007," uvedl Žák. Celkem jde o 61 žádostí v celkové výši 173,5 milionu korun.

Podrobné informace získají zájemci na webových stránkách Středočeského kraje www.kr-stredocesky.cz a na odboru životního prostředí krajského úřadu. Stejně jako loni připravil odbor životního prostředí a zemědělství pro zájemce o účast v grantovém řízení informační semináře, první se na krajském úřadu uskuteční už ve čtvrtek.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů