Pátek, 19. dubna 2024

Teplo zmátlo přírodu, ptáci už dokonce hnízdí

Teplo zmátlo přírodu, ptáci už dokonce hnízdí

Hradec Králové - Nezvykle teplý leden sice vyhovuje většině lidí, zmátl však volně žijící živočichy.

Nejtepleji za 85 let

A to je zlé. Ptáci, například sýkorky, brhlíci a holubi, začínají hnízdit. Nastane ľ li ochlazení, mláďata se z vajec nevylíhnou nebo brzy uhynou. Na jaře už ale ptáci nebudou mít sílu znovu zahnízdit,ô říká David Číp ze stanice pro ohrožená zvířata.

äTaké začínají vylézat obojživelníci, už jsme konkrétně zaznamenali výskyt žab,ô doplnil. Někteří savci se prý rovněž probouzejí ze zimního spánku. äPotravu sice najdou, ale mají nabouraný biologický rytmus, a pojdou vysílením. Není v silách člověka jakkoliv jim pomoci,ô zcela pragmaticky a otevřeně soudí David Číp.

V Hradci Králové padl ve středu teplotní rekord. Meteorologové naměřili 13,8 stupně, což je nejvíce za 85 let! Podle Františka Chylíka z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorolgického ústavu se zřejmě projevuje globální oteplování planety.

Náznak zimy by měl přijít v únoru. ô V noci by teploty měly klesnout pod nulu, ale přes den bude stále nad nulou,ô řekl. Upozornil, že pravděpodobně v létě by se i u nás měl projevit extrémní meteorologický jev El Niňo.

Teplé počasí popletlo i včely. Předseda královéhradecké organizace včelařů Radim Kupka zaznamenal u svých šestnácti včelstev zvýšenou aktivitu. ô Včely se vždy koncem ledna vylétávají na chvilku z úlů se vyprázdnit. Teplé počasí je tentokrát tak zmátlo, že se letěly přesvědčit, zda už nenastalo jaro.ô Kdyby prý teplý ráz počasí pokračoval a pak se ochladilo, mohlo by uhynout vznikající potomstvo.

Keře už kvetou

Zmatená je i flóra v botanické zahradě hradecké farmaceutické fakulty. äKvete kalina, což se jinak děje v březnu, venku jsou už i sněženky a tulipány mají narašeno. Neradi bychom o rostliny přišli,ô svěřil se vedoucí zahrady Jiří Pirner.

Včelař Radim Kupka, který je předsedou královéhradecké organizace včelařů, zaznamenal u svých šestnácti včelstev zvýšenou aktivitu. Obě fotografie jeho slova potvrzují. Kolem úlů se to nyní hemží stovkami včel. Teplé počasí totiž tento hmyz zmátlo natolik, že se letěl podívat, zda už je venku skutečně jaro.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů