Pátek, 29. března 2024

Obce na Boskovicku chtějí stavět třídicí linku na odpady

Obce na Boskovicku chtějí stavět třídicí linku na odpady

Brno - Obce na Boskovicku, které nemají v regionu skládku ani spalovnu odpadu, plánují výstavbu třídicí linky. Slibují si od toho, že větší díl odpadu než dosud využijí a nebudou muset platit za jeho likvidaci. Na plánované lince budou dotřiďovat papír a PET lahve, jež dnes končí na skládce nebo ve spalovně, informovala dnes novináře místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Náklady na vybudování linky odhaduje vedení boskovické radnice na 60 milionů korun. Větší část peněz hodlá město získat z evropských dotací. "Na podobné projekty přispívá Evropská unie až 85 procenty, dotace dává také ministerstvo životního prostředí a kraj," uvedla Vítková.

Zatím mají na radnici zpracovanou studii proveditelnosti, nyní jednají s několika zbývajícími obcemi v okolí, jestli se k projektu připojí. Podle místostarostky by provoz linky měl kromě přínosu ekologii přinést obcím úsporu peněz vynakládaných na spalování odpadu nebo jeho uskladnění. Výši finančního přínosu si politička netroufla odhadnout s odůvodněním, že ceny za vytříděné suroviny se neustále mění.

"Finanční tok je složitý a bude záležet i na poptávce po těchto surovinách," uvedla Vítková. Obce na Boskovicku dnes za likvidaci odpadu platí vysoké sumy, hlavně kvůli poplatkům za dopravu. Nejbližší spalovna komunálního odpadu je v Brně vzdáleném asi 40 kilometrů, za spálení tuny odpadu si firma účtuje kolem 1360 korun. Nejbližší skládka komunálního odpadu v Březince na Svitavsku je také vzdálená asi 40 kilometrů od Boskovic. Ve městě letos navyšovali poplatek za odpad na jednoho obyvatele na maximálních 500 korun.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů