Sobota, 20. dubna 2024

Zakladatel Ekologické sekce Jaroslav Stoklasa zemřel

Zakladatel Ekologické sekce Jaroslav Stoklasa zemřel

S hlubokou lítostí jsme přijali zprávu, že v pátek 12. ledna 2007 zemřel ve věku nedožitých 81 let nestor české ochrany životního prostředí Ing. Jaroslav Stoklasa, CSc.

Jaroslav Stoklasa se narodil v roce 1926 v Hradci Králové. Vystudovaný ekonom začal v roce 1963 pracovat v tehdejší Československé akademii věd (ČSAV), kde později – v roce 1978 – spoluzakládal tzv. Ekologickou sekci Biologické společnosti ČSAV. Členové sekce byli v socialistickém Československu prvními, kdo začal hlasitě upozorňovat na neúnosné ekologické důsledky způsobu života a hospodaření tehdejší společnosti. Na začátku osmdesátých let pak Ekologická sekce připravila zprávu o stavu životního prostředí v ČSSR, která vzbudila obrovskou pozornost úřadů, ale také tehdejších, především zahraničních, médií a díky nim i veřejnosti.

V roce 1974 stál Jaroslav Stoklasa u založení filmového festivalu Ekofilm. „Mělo to obrovský význam. Filmy lidem ukazovaly, jak se problém ničení životního prostředí řeší ve světě. Ale hlavně se tam scházelo několik set lidí, kteří o to měli zájem, diskutovali a pak si půjčovali filmy a pořádali ve svých městech malé Ekofilmy,” řekl o festivalu Jaroslav Stoklasa v rozhovoru pro poslední loňské číslo časopisu Sedmá generace. Ekofilm se koná dodnes a Jaroslav Stoklasa nechyběl ani na jeho 32. ročníku v říjnu 2006 v Českém Krumlově.

Po listopadu 1989 byl Jaroslav Stoklasa blízkým spolupracovníkem Bedřicha Moldana a Josefa Vavrouška, kteří tehdy od základů budovali nové Ministerstvo životního prostředí, resp. Federální výbor pro životní prostředí.

V roce 1990 obdržel čestnou Plaketu J. E. Purkyně od ČSAV a také Cenu ministra životního prostředí. Publikoval desítky odborných i vědecko-popularizačních prací.

Poslední rozloučení s Jaroslavem Stoklasou se koná v úterý 23. ledna 2007 ve 14:00 ve velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

Další informace:

http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=clanek&id=269 – rozhovor pro Sedmou generaci č. 6/2006
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů