Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komisařka pro vnější vztahy, Benita Ferrero-Waldner, zahájila oficiální návštěvu Číny, během níž se setká s čelními představiteli této země a která je prvním krokem při vyjednávání nové Dohody o partnerství a spolupráci mezi EU a Čínou. Kromě obchodních vztahů bude mezi hlavní témata patřit energetika, ochrana životního prostředí, dohoda však bude pokrývat dalších 20 různých sektorů.

Evropská komise posvětila Belgii a Nizozemí jejich národní alokační plány stanovující množství povolenek k vypouštění skleníkových plynů v letech 2008 až 2012. Komise přijala oba dva  plány za podmínky provedení určitých změn, včetně snížení celkového počtu navrhovaných povolenek. Doposud Evropská komise schválila alokační plány dvanácti členských zemí. U všech zemí kromě Velké Británie si Evropská komise vymínila snížení navrhovaného počtu povolenek, k největším snížením oproti návrhu muselo sáhnout Lotyšsko (ze 7,7 mil. na 3,3 mil. povolenek) a Litva (z 16,6 na 8,8 mil.).

Před několika lety si EU vytkla cíl do roku 2010 vyrábět 21 % elektrické energie z obnovitelných energetických zdrojů. Jaká je současnost? Podle hodnotící zprávy je EU v této oblasti téměř v souladu s časovým plánem pro dosažení tohoto cíle. Při zachování tohoto tempa bude dosaženo v referenčním roce 2010 podílu obnovitelné energie ve výši 19 %. Za poslední dva roky se pak objem elektřiny pocházející z obnovitelných zdrojů zdvojnásobil. Nejvíce je využíváno větrné energie, dále také biomasy a bioplynu. Slibně se vyvíjí i využití sluneční energie. Celková instalovaná fotovoltaická kapacita roste v posledních pěti letech 70 %-ním tempem.

Radnice ve Vysokém Mýtě připravuje zavedení sběru bioodpadu. Organické zbytky bude zpracovávat fermentační stanice, kterou město postaví z velké části z peněz z Evropské unie. Zařízení bude likvidovat i bioodpady ze zemědělské a potravinářské výroby.
Každá domácnost bude vybavena nádobou na bioodpad, který budou obyvatelé rodinných domků vysypávat do zvláštních plastových nádob, lidé ze sídlišť do speciálních kontejnerů. Svoz odpadů by měl fungovat od poloviny roku, nyní se připravuje výběrové řízení na svoz odpadu.
Ve městě již proběhl pilotní projekt ve třech lokalitách města - se zástavbou starších a nových rodinných domů a na panelovém sídlišti. Výsledky byly dobré zejména u zástavby rodinných domků, ale očekávání překonaly i výsledky z panelové zástavby. Fermentační stanice bude vybudována u městské čistírny odpadních vod a bude zpracovávat odpady z domácností i městské zeleně, jatek, firem z oblasti potravinářského průmyslu, zemědělských družstev, kuchyní, restaurací či jídelen. Zároveň bude vyrábět energii. Elektrický výkon by měl dosáhnout 300 kilowattů. Do budoucna by měla být fermentační stanice zisková nebo by výnosy měly minimálně pokrýt provoz. Vysoké Mýto získalo na celý systém dotaci téměř 50 milionů korun z EU, dalších zhruba 15 milionů korun přidá stát a Pardubický kraj.

Štyri vagóny, ktoré sa nešťastne odpojili od vlakovej súpravy, narazili v pondelok v meste Irvine v americkom štáte Kentucky do dvoch odstavených lokomotív. Vznikol pritom požiar, v dôsledku ktorého sa do ovzdušia dostali chemické látky.
Úrady štátu Kentucky vzápätí nariadili evakuáciu bezprostredného okolia miesta nešťastia v okrese Estill a vyzvali obyvateľov širšieho okolia, aby nevychádzali zo svojich domovov a poriadne si zatesnili okná.
Pri náraze sa uvoľnila z horiacej cisterny horľavá tekutina butylacetát. Nad miestom zrážky následne začal stúpať hustý kúdol čierneho dymu. Úrady nehlásili žiadnych zranených.
Podľa predstaviteľky miestnej polície Lisy Rudzinskej sa na miesto dostavili požiarne jednotky, ktoré bojujú s ohňom. Toxický mrak je dôsledkom butylacetátu, dodala Rudzinská. Horiaca cisterna podľa nej obsahovala asi 113.000 litrov butylacetátu.

České Budějovice - Firma Profiakont, která do obce Hůry na Českobudějovicku navezla stovky tun odpadků i z Německa, začala včera bez povolení oplocovat obecní pozemky mimo areál, na nichž rovněž leží balíky nerecyklovaného odpadu. Starostka Hůr Magdaléna Kubínová proto zavolala policii. äPřípadem se teď zabývají českobudějovičtí kriminalisté,ô řekl operační důstojník českobudějovické policie.
Prokurista firmy pan Kubeš se brání tím, že odpad musí mít ze zákona oplocený proto, aby se tam nedostaly žádné cizí osoby. Ale už nebere ohled na to, že to nejsou jeho pozemky. Policie bude dál situaci monitorovat,ô řekla starostka. Dodala, že plot by podle příslibu prokuristy firmy měl co nejdříve zmizet. äFirma jej chtěla natáhnout již v prosinci, což jsme nepovolili. Nyní tak učinila i bez ohlášky na příslušném stavebním úřadu,ô podotkla Kubínová.
Kraj již minulý týden nařídil Profiakontu nijak s odpadem nenakládat. Policie by měla navíc rozsáhlý areál, v němž leží stovky tun odpadků, hlídat.

Studená - Podle zprávy ministerstva životního prostředí patří k nejvíce znečištěným tokům v Jihočeském kraji Studenský potok na Jindřichohradecku. äPříčinou takového stavu může být nedostatečná čistička odpadních vod, která je společná i pro masokombinát,ô uvedl vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Dačicích Jiří Müller. Dokládá to i tím, že nad Studenou žijí raci, což je indikátor čistoty vody.

Slaný - Staré lednice, pračky i televize povalující se v ulicích města Slaného je obrázek, jenž už by se obyvatelům Slaného neměl příliš často naskýtat. Slaňáci se konečně dočkali místa zpětného odběru použitých výrobků, kde mohou odložit už nepotřebné věci z domácností. äPro chystané místo zpětného odběru jsme již v loňském roce zakoupili plastové boxy za sto dvacet osm tisíc korun. Přestože za nakládání s odpady město doplácí ze své pokladny, pro občany se v platbách nic nemění. Ti budou i nadále hradit pouze pět set korun ročně, a to za svoz komunálního odpadu,ô uvedl starosta Ivo Rubík. Nyní mohou všichni Slaňáci zdarma a bez omezení počtu kusů přivážet do areálu v Netovické ulici staré elektrozařízení, elektrické akumuláotory, galvanické články, baterie, výbojky, zářivky a také pneumatiky. Stálý sběrný dvůr by v těchto prostorách měl být zprovozněn v dubnu. Oproti stávajícímu místu sběrného odběru pojme navíc i veškerý velkoobjemový odpad z domácností. äStavební suť, starý nábytek a ostatní věci, které se nevejdou do popelnice, sem budou moci přivážet soukromé osoby kromě podnikatelů. Tato služba už bude ze zákona poskytována trvale. Lidem se za její zavedení poplatky nezvýší,ô uvedl ředitel Technických služeb Slaný Jiří Kučera. Z pokladny města bude pro uvedené záležitosti letos vyčleněna částka 300 tisíc korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů