Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zeptali jsme se předsedy ÚOHS Martina Peciny

V průběhu loňského roku byl v souvislosti s problematikou ochrany životního prostředí nezvykle často zmiňován Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Z tohoto důvodu jsme požádali o rozhovor jeho předsedu pana Martina Pecinu.
Zeptali jsme se předsedy ÚOHS Martina Peciny

Pane předsedo, na podzim loňského roku jste poměrně netradičně nalezl společnou řeč s ekologickými aktivisty při kritice systému emisních povolenek. Předpokládáte, že se vám podaří současný systém rozdělování povolenek reorganizovat? V jaké fázi jsou nyní jednání na evropské úrovni?

Na evropské úrovni se věc začíná řešit. Bohužel, systém bruselské byrokracie neumožňuje rychlé řešení. Navíc chybí společná vůle. Negativní účinky systému také ještě nejsou zcela patrné. No a také mnohé státy nemají důvod něco měnit. Na současném systému totiž vydělávají. To je i případ České republiky. To, že by se podařilo systém reformovat dříve než začnou platit nové národní alokační plány v roce 2008, je utopie. Bohužel. Společnou řeč s ekologickými aktivisty jsem nalezl pouze proto, že mně i jim připadá současný systém jako zcestný. Obávám se ale, že každému z jiného důvodu.

Jakou funkční podobu systému emisních povolenek by ste si dokázal do budoucna představit?

Přál bych si, abychom přestali s tímto bláznovstvím úplně. Ideologie skleníkového efektu je stejně zhoubná jako ostatní ideologie založené na argumentu “každý přece ví, že…”. Přestaňme si prosím hrát na to, že poručíme větru, dešti. To už tady bylo. Navíc, pokud bychom uznali oprávněnost argumentů o adropogenním vlivu na oteplování planety, pak si musíme uvědomit že EU přispívá do tohoto systému asi 20%. My budeme mírně snižovat a největší producenti jako USA, Rusko a v budoucnosti Čína nebo Indie budou prudce zvyšovat. To je klasická ukázka boje s větrnými mlýny. Na druhou stranu chápu snahu omezit spotřebu uhlíkatých paliv. To je snaha zcela oprávněná a já ji vítám. Takové omezení by v budoucnu jistě vedlo ke zvýšení energetické soběstačnosti a mělo by další pozitivní efekty. Takové omezení je pochopitelně nejjednodušší a nejefektivnější udělat prostřednictvím spotřebních daní. K tomu může sloužit ona ekologická daňová reforma. Je to politické rozhodnutí, které je v souladu se soutěžními principy, neohrožuje ekonomiku a může mít do budoucnosti výrazný efekt pro snižování spotřeby těchto surovin. K ekologickým aktivistům bych řekl následující. Nelze přece jedním dechem hovořit o omezení spotřeby fosilních paliv a zároveň bojovat proti jaderné energetice. Tímto bojem pouze nahráváte producentům uhlí, plynu a ropy. Každý odklad stavby nových bloků jaderných elektráren způsobuje výstavbu nových elektráren na fosilní zdroje. Někdy už pochybuji o dobrých úmyslech těchto “zachránců světa” a začínám si myslet, že se jedná o úmysl. Celkový počet nových zdrojů totiž není definován zbožným přáním Greenpeace, ale celkovou spotřebou elektřiny. A ta roste na celém světě.

U Ústavního soudu leží dva poslanecké a senátorské návrhy na zrušení vyhlášky, která stanovuje pravidla pro kolektivní systémy sběru elektroodpadu, protože prý porušuje principy hospodářské soutěže. Zabývá se se Váš úřad touto problematikou?

Náš úřad inicioval celý proces. Systém sběru elektroodpadu je definován jako monopolní. Na každý druh odpadu byla vydána pouze jedna licence. To pochopitelně vede a musí vést k naprosto nerovnému postavení partnerů v tomto obchodu. Pro mne je pozice Ministerstva životního prostředí zcela nepochopitelná. Je jasné, že kdyby vpustili do hry více subjektů, poplatky by byly nižší a snaha firem vyhnout se účasti v systému by se výrazně snížila. Jaké zájmy mohou stát za snahou tento systém monopolizovat se nechci ani domýšlet. Náš úřad bohužel nemá v této oblasti pravomoc zasáhnout proti jinému ústřednímu orgánu státní správy. Proto jsem se rozhodl “bojovat” alespoň cestou ústavní stížnosti.

V minulém roce jste poměrně důrazně kritizoval energetický program  Strany zelených. Jak z tohoto pohledu vnímáte účast SZ ve vládě? Nemáte obavu z tzv. německého scénáře?

K energetickému programu Strany zelených jsem se vyjádřil při přípravě prvního trojkoaličního projektu. Udělal jsem to však, a to zdůrazňuji, až po volbách, abych nemohl být nařčen, že jako nezávislý státní úředník vstupuji do politického boje. Jsem přesvědčen, že jako předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže mám právo a povinnost se vyjadřovat i k vládním dokumentům v případě, že se týkají oblasti mého působení. A problematika omezování soutěže zastavením jaderných elektráren, nebo omezování těžby uhlí administrativními limity bezpochoby soutěžní problematikou je. Své názory jsem řekl jasně a nemám na nich co měnit. K mému velkému překvapení jsem se nesetkal s pochopením téměř nikde. Nezastaly se mě média, tedy tzv. hlídací pes demokracie, a to ani v okamžiku, kdy pan Bursík řekl, že bude navrhovat mé odvolání. Nezastaly se mě ani jiné politické strany, ani odbory a dokonce ani zaměstnavatelské svazy, které by měly podle mého názoru bít na poplach. Nemám zájem někomu vnucovat své názory, které nikdo nechce slyšet. Nadále se k programu Strany zelených ani k vládnímu prohlášení nehodlám vyjadřovat.

Ekologická daňová reforma  povede dle vašeho názoru, v podobě, v jaké byla nastíněna, k omezování spotřeby energií, nebo naopak k větší deformaci trhu s energiemi? Kde vidíte její největší úskalí?

Ekologická daňová reforma je podle mě krok správným směrem. Jak již jsem uvedl, omezovat spotřebu primárních zdrojů je dobré a pro Evropu, která právě zdroji neoplývá, dokonce životně důležité. Pro Českou republiku je důležité, abychom následovali kroky Bruselu v této oblasti. Stejně důležité ale také je, abychom nebyli papežštější než papež. Ekologická daňová reforma musí postupovat stejným tempem ve všech zemích, jinak poškodí soutěž. Jestli chce třeba jen jediná země aplikovat reformu v sazbách minimálních, musíme ji následovat. Jinak poškodíme český průmysl a nikomu tím nepomůžeme.

Je už definitivně za námi kauza Lesů ČR?

Kauza Lesů České republiky za námi zdaleka není a hned tak nebude. Nové tendry byly právě ukončeny a minulý týden jsme je teprve začali zkoumat. Navíc se jedná o tendry na rok, což znamená, že brzy budou vyhlášeny soutěže nové, tentokrát snad již na delší období. To znamená, že kauza Lesů ČR bude plnit stránky masmédií ještě nejméně rok.

 

Děkuji za rozhovor.

Ing. Radek Janoušek
www.enviweb.cz

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů