Pátek, 26. dubna 2024

J&T chystá menší elektrárnu

J&T chystá menší elektrárnu
Společnost United Energy z finanční skupiny J&T, která už rok chystá v Komořanech stavbu nové uhelné elektrárny, se nakonec rozhodla jen pro menší zařízení: pro větší zdroj jí chybí vhodné palivo.
J&T tento týden zveřejnila na internetu projekt na stavbu 160megawattové elektrárny. Stavět ji chce v areálu své teplárny v Komořanech, která zčásti vyrábí elektřinu už dnes.
"Naše kapacita ve výrobě elektřiny by se díky nové investici zdvojnásobila," říká partner J&T Daniel Křetínský. Pro srovnání - nový blok, který v elektrárně v Ledvicích projektuje firma ČEZ, má mít kapacitu 660 megawattů. Nový zdroj přijde J&T na několik miliard korun, do provozu má být uveden kolem roku 2010.
J&T v Komořanech původně uvažovala i o větší elektrárně s kapacitou až 250 megawattů. "Definitivně jsme od ní ještě neupustili, zatím nám ale vychází vhodnější menší varianta," říká Křetínský.
Nová elektrárna měla podle původních představ investorů spalovat hnědé uhlí z Mostecké uhelné společnosti - stejně jako komořanská teplárna. J&T však nemá s těžaři uzavřenou dlouhodobou smlouvu, už měsíce se s nimi pře o cenu uhlí. Nový zdroj je proto projektován tak, aby se v něm hnědé uhlí mohlo nahradit černým a zčásti také biomasou.
"Efektivnější by bylo spalovat uhlí z Mostecké, ale jsme bohužel nuceni připravovat i jiné varianty," vysvětlil Křetínský.
J&T se před měsícem obrátila na antimonopolní úřad se stížností na těžaře, kteří podle ní zneužívají dominantního postavení na trhu. Podle Křetínského začíná mít firma potíže i s uhlím pro komořanskou teplárnu. "Mostecká uhelná nám odmítá dodávat palivo v dostatečném množství. Zatím to nevadí, je teplá zima. Kdyby se ale počasí změnilo, hrozí, že budeme muset omezovat dodávky tepla," tvrdí manažer J&T.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů