Pátek, 29. března 2024

Obří přístav na Lipně má svolení expertů

Obří přístav na Lipně má svolení expertů

Frymburk - Přístav pro 118 lodí, který chce rakouský investor postavit na břehu vodní nádrže Lipno, získal důležitý ekologický posudek.

Znalecká zpráva, která konstatuje, že obří stavba neohrozí šumavskou přírodu ani chráněné území a živočichy, je klíčovou součástí schvalovacího postupu a významně přiblížila celý projekt k jeho startu.

Posudek se logicky nelíbí lidem z občanského sdružení Hruštice, kteří proti výstavbě nového přístavu na Lipně protestují.

Kvalita života, vody, lidí a zvířat

Přístav, který chce rakouská developerská společnost UBM postavit v oblasti Hruštičkého poloostrova, je jednou z velkých investic v této oblasti. Firmy z oblasti cestovního ruchu chtějí postupně na Frymbursku utratit až dvě miliardy korun.

Občanské sdružení Hruštice proti výstavbě nového přístavu poslalo celkem devět připomínek. Původní námitky, že přístav bude mít negativní vliv na chráněnou krajinnou oblast Šumava, výrazně zhorší ráz krajiny a kvalitu vody v nádrži, však nový posudek mírní a některé zcela vyvrací.

Lipno

"Projekt povede ke zhoršení možnosti rekreace, bude provázen zvýšeným hlukem, zhoršenou dopravní situací a dalšími negativními vlivy vyplývajícími z rozsahu uvažované výstavby," napsali například lidé z občanského sdružení úřadům.

Odborné posudky, které jsou součástí posuzování vlivu investice na životní prostředí, nic takového nepotvrdily. A při konečném verdiktu, zda se stavbou souhlasit či nikoliv, se úřady budou řídit jimi.

Přístav sice bude součástí jak Chráněné krajinné oblasti Šumava i evropsky významné lokality Šumava, podle posudku je jeho výstavba v třetí zóně parku přijatelná, další dvě chráněné zóny parku stavba nijak neovlivní.

"Nebudou dotčena žádná zvláště chráněná území," je napsáno v posudku.

Přístav neovlivní ani kvalitu vody v Lipenské nádrži. Ta je už nyní podle odborníků zhoršená především kvůli sloučeninám fosforu a dusíku, které se do Lipna dostávají hlavně z Vltavy.

Rakušané mají pozemky

Terénní průzkum přímo na místě nepotvrdil, že by v území, na němž se má stavět, žili zvlášť chránění živočichové či rostly vzácné rostliny.

Národní park Šumava

Celková plocha přístavu zabere necelý hektar, téměř polovina z toho bude na souši. "Celkově lze konstatovat, že realizace a provoz Přístavu Hruštice je z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví akceptovatelný," uvedla ve svém stanovisku společnost Eia Servis, která odborné posudky zpracovávala.

Rakouská společnost UBM, která je kotovaná na vídeňské burze od roku 1873, chce kromě přístavu v této lokalitě postavit také rekreační park s více než sto domy a apartmány, restauracemi, sportovišti, minimarketem pro asi dva tisíce návštěvníků.

U tohoto projektu se zatím na odborných posudcích pracuje.

Celkem chtějí Rakušané, kteří už u Lipna vlastní desítky hektarů pozemků, investovat 1,2 miliardy korun, stavební povolení by mohly získat do dvou let.

Jde o jednu z největších tuzemských investic do cestovního ruchu, celý projekt představí společnost tento měsíc přímo ve Frymburku, který je centrem oblasti.

Společnost UMB v Česku už investovala do projektů jako Darex, Zvonařka, nebo Anděl City v Praze.

Lipno země zaslíbená

Podle vedení radnice ve Frymburku měli zájem o pozemky na březích Lipna také ruští nebo arabští investoři, rakouská nabídka je ale nejserioznější.

Národní park Šumava

Celá oblast se dočká i dalších investorů. Územní plán Frymburka například počítá s tím, že v oblasti Hruštického poloostrova bude celkem pět přístavů.

Podle Hospodářských novin v lokalitě Kovářov začne už příští rok stavět rekreační domy za zhruba 300 miliónů korun českobudějovický Mane Holding. Přímo u Frymburka se staví nový aquapark a čtyřhvězdičkový hotel.

Jedna miliardová investice už na březích jezera funguje a to v obci Lipno. Tam stojí areál Marina se třemi stovkami apartmánů, jachetním přístavem či aquaparkem. Další stovka apartmánu se pak nyní dostavuje.

Zdroj: http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů