Pátek, 26. dubna 2024

Český plynový Ekobus

Český plynový Ekobus

Data o ekobusu:

Kapacita: verze EKOBUS CITY: 90 1, EKOBUS INTERCITY 10,5: 75 (81) 1, EKOBUS INTERCITY LC: 45 (46) 1, EKOBUS CITY plus: 97 1, EKOBUS INTERCITY plus: 83 1.

Technologie: Ekobus využívá současné nejmodernější technologie: americko-kanadský motor Cummins Westport B 5,9 /verze plus také 8,3/ plus s plně elektronicky řízeným vstřikováním paliva a francouzské celokompozitové lahve fy Ullit.


Nízká spotřeba: verze EKOBUS INTERCITY LC: od 21m3/100km, EKOBUS INTERCITY: od 25m3/100km, EKOBUS CITY: od 28m3/100km

Dojezd: 450-700 km (v závislosti na počtu lahví).

Emisní tabulky:

  CO MNHC CH4 NOx T. částice
Norma EURO 3 5,45 0,78 1,6 5 0,16
Norma EURO 4 4 0,55 1,1 3,5 0,03
Norma EURO 5 4 0,55 1,1 2 0,03
EKOBUS 0,012 0 0,25 2,08 0

Specifické emise základních škodlivin (g/kWh)

Něco více o našem ekobusu...

Nový český výrobek s názvem Ekobus patří do kategorie ekologických autobusů využívající nejčistší alternativní palivo - stlačený přírodní zemní plyn. Zemní plyn neobsahuje žádné karcinogenní substance a není zdrojem zplodin narušujících ozónovou vrstvu atmosféry. V porovnání s naftou se produkuje o 30% méně CO2, až o 90% méně CO a o 25% méně oxidu dusíků. Současně jako jediné palivo spalováním neprodukuje pevné částice a saze.

Tlakové zásobníky jsou umístěny na střeše vozidla, což nesnižuje objem zavazadlových prostor a zajišťuje úplnou bezpečnost dopravy plynu. Plynová soustava je elektronicky kontrolovatelná, má univerzální plnící ventil a tlakový snímač vyvedený do zorného pole řidiče.

Ekobus je konstruován za využití nejmodernějších technologií. Je vyráběn ve třech různých modifikacích v závislosti na jeho využití v praxi a třech délkách karosérie: 9,5, 10,5 a 12m. Pro městskou hromadnou dopravu se využívá EKOBUS CITY, pro příměstskou verze INTERCITY, verze INTERCITY je produkována ve verzi LC se zvýšenými sedačkami. Přizpůsobení EKOBUSu CITY pro městskou hromadnou dopravu spočívá na ideách co nejvíce vyjít vstříc cestujícím. Je vyráběn jako nízkopodlažní /verze CITY plus/ či se sníženou podlahou, kde je v prostoru středních dveří umístěna plošina pro bezbariérový přístup /verze CITY/. Více se lze dozvědět na web stránkách výrobce.

ZDROJ: www.ekobus.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů