Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kostelec n. Č. l. ľ V rámci své praxe provedli studenti Lesnické fakulty České zemědělské univerzity údržbu stezek a kontrolu vyvěšených ptačích budek. äPosluchači provedli také prořezávku v porostech. Vzniklou plochu chceme v letošním roce rekultivovat, osadit stolkem a lavičkami, neboť je na trase relaxační stezky,ô předeslal odborný lesní hospodář Václav Šlechta. Kromě vysokoškoláků se na pracích v lesoparku podíleli též žáci Základní a Základní a Praktické školy v Kostelci, kteří zde vysadili několik set stromků, z nichž některé si sami vypěstovali. Další změny v lesoparku budou představovat těžby, které provede Školní lesní podnik. Diskutuje se i o využití lesoparku a celého areálu bývalé sanatorky na takzvaný ätechnologický parkô. Mohla by to být dobrá příležitost do budoucna,ô myslí si Šlechta.

Zlín - Život v Peru mají možnost poznat z fotografií geologa Otto Horského návštěvníci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, a to od zítřka až do 18. března. Snímky zachycují život na jezeře Titicaca a v jeho okolí tak, jak jej viděli členové stejnojmenné expedice v roce 2004. äPo vernisáži, která začne v pátek v patnáct hodin, následuje od šestnácti hodin přednáška na téma Peruánské postřehy,ô upřesnila vedoucí propagace muzea Hana Čubanová. Na besedě s fotografem se lidé dozvědí o přírodních poměrech a ekologických problémech této části Peru.

TEPLICE - Společnost Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK) má od 1. ledna nového generálního ředitele. Je jím 32letý ing. Ondřej Beneš, Ph. D. Působil již ve společnostech Středočeské vodárny, a. s., Vodárny Kladno-Mělník, a. s., Anglian Water UK a Anglian Water Europe. Vystudoval Nottinghamskou univerzitu a Anglickou polytechnickou univerzitu.
SčVK patří k největším vodárenským společnostem v Čechách a dodává pitnou vodu, kterou poté jako odpadní odvádí a čistí, 1,1 miliónu obyvatelů na území Ústeckého a Libereckého kraje a několika obcí z východních Čech.
Má 1846 zaměstnanců, provozuje 59 úpraven pitné vody a 201 čistíren odpadních vod. SčVK je členem skupiny Veolia Voda, která v ČR zásobuje 4,2 miliónu obyvatel a má 6500 zaměstnanců. Její obrat dosahuje 11 miliard korun.

První reakce velkých členských států na vizi evropské energetiky z pera Evropské komise byly odmítavé. Jeden z hlavních kritiků - Německo, které nyní EU předsedá a musí ve spolupráci s ostatními členskými státy vytvořit z dokumentu Komise akční plán evropské energetiky, ovšem záhy otočilo. Podle ministra hospodářství Michaela Glose je plán unijní exekutivy "v podstatě přijatelný", i když s jistými výhradami. O nich bude Spolková republika jednat s členskými státy i zástupci evropského průmyslu, tvrdí expert německého Spolkového svazu průmyslu (BDI) Wolfgang Heller. "Není vyloučeno, že se výsledné stanovisko bude od plánu Komise lišit," dodává Heller. Na konzultace mají Němci zhruba měsíc a půl.
V únoru se debata povede v Radách EU pro energetiku, konkurenceschopnost a životní prostředí. Text akčního plánu by měli sepsat ministři zahraničí 5. a 6. března. O dva dny později, 8.-9. března, se k němu vyjádří summit EU.

Slavia Capital, slovenská finanční skupina, koupila českého výrobce bionafty Agropodnik Jihlava. Agropodnik má roční výrobní kapacitu 68 tis. tun metylesteru mastných kyselin. Vyrábí také hnojiva, řepkový olej, bioglycerin a rafinované mastné kyseliny. V roce 2005 měl tržby 999 milionů korun. Loni na podzim Slavia Capital vstoupila do firmy Czech Aircraft Works (CZAW) ze Starého Města na Uherskohradišťsku, která vyrábí lehká sportovní letadla. Formou navýšení základního jmění získala podíl 49,5 %. CZAW ročně vyrábí přes 100 letadel, požadavky zákazníků jsou údajně vyšší.

Obnovitelné zdroje: Do roku 2011 instaluje E.ON v Německu 500 MW větrné energie. Pilotní projekty představují parky větrníků v moři. E.ON se zaměřuje také na bioplyn, již dnes je v SRN instalováno asi 700 MW elektrického výkonu v malých zařízeních. Na rok 2010 plánuje výstavbu tepelné elektrárny s účinností 50 %.

Rok 2007 zřejmě bude pro Ukrajinu dalším obdobím růstu. K prosperitě přispějí zahraniční investice, které v roce 2006 meziročně vzrostly více než trojnásobně. Pomineme-li banky, důležité jsou zejména investice do potravinářského průmyslu. Podle agentury CzechTrade dávají šanci výrobcům zařízení pro mlékárny, pekárny, konzervárny. Také dodavatelům konzervačních prostředků, stabilizátorů, emulgátorů a ochucovadel, protože tato produkce se zatím na Ukrajině nerozvinula.
Země zaznamenává stavební boom. Naději na zvýšení dodávek tak mají výrobci elektroinstalace, podlahové krytiny, izolace, oken apod.
Pokud jde o obráběcí stroje, dopravní prostředky, zařízení pro energetiku a hutě, české zboží je vnímáno jako rovnocenná náhrada západní, většinou dražší produkce. Strojní a vozový park přitom potřebuje obnovu. Dají se očekávat i výrazné investice do ekologie.
Ukrajina se asi bude jevit jako vhodné místo pro přenesení části výroby. Mzdy jsou výrazně nižší než v ČR, lidé kvalifikovaní. Energie je zatím mnohem levnější, ale má tendenci rychle zdražovat.

Evropská unie připravuje balík opatření pro nakládání s pesticidy. V důvodové zprávě k navrhované směrnici se dočteme, že současná regulace pesticidů je nedostatečná a že nové vědecké poznatky zdůrazňují možná rizika pro zdraví a životní prostředí. O jaká rizika vlastně jde? A jak problém vnímají zodpovědné instituce?
Pořad z cyklu NEDEJ SE! s uvedenou tematikou plánuje Česká televize vysílat v úterý 23. ledna na programu ČT 2 v 16.50. Jediné opakování pořadu je plánováno na následující noc - středu 24. ledna ve 4.30 opět na ČT 2.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů