Pátek, 26. dubna 2024

Silné poryvy větru ničily i zabíjely

Silné poryvy větru ničily i zabíjely
Valnou část Evropy včera zasáhly bouře a prudký vítr, které si vyžádaly oběti na životech, lámaly stromy a působily chaos v dopravě. Vichřice, jež dostala v Německu označení Kyrill, dosahovala podle agentury DPA na některých místech v nárazech až 190 kilometrů v hodině.
Deset mrtvých hlásila do večerních hodin Británie, šest Německo. Dva lidé podle agentury AFP zahynuli ve Francii, čtyři v Nizozemsku, po jednom v Polsku a Belgii.

Kus Anglie bez elektřiny
Bouře nad Lamanšským průlivem si vynutila uzavření přístavu Dover, který zajišťuje hlavní spojení s francouzskými přístavy Calais a Dunkerque. Britská pobřežní stráž za pomoci vrtulníků zachránila námořníky, kteří v člunech opustili potápějící se nákladní loď v Lamanšském průplavu.
Na britském pobřeží nárazy větru dosahovaly rychlosti až téměř 160 kilometrů v hodině. Na londýnském letišti Heathrow bylo zrušeno přes 100 letů. V jižní Anglii se na 25 000 domácností ocitlo bez elektřiny poté, co vítr o rychlosti kolem 100 kilometrů v hodině strhl sloupy elektrického vedení. Nevyjely také stovky vlaků.
V Amsterodamu bylo včera odpoledne evakuováno hlavní nádraží, protože bouře strhala část střechy. Vichr o rychlosti až 130 kilometrů v hodině vytrhával z průhledného zastřešení skleněné tabule, které s rachotem padaly na kolejiště.
V rotterdamském přístavu bouře způsobila ekologickou nehodu a narušení provozu. Vichřice utrhla kontejnerovou loď z ukotvení a plavidlo pak narazilo do čerpací stanice ropného terminálu. Podle úřadů vyteklo na hladinu asi 1600 tun ropy. "Tak velkou ropnou skvrnu v přístavu nepamatujeme," řekl mluvčí přístavu.

Nebezpečí na silnici i doma
V Německu začaly ráno vichry bičovat výše položená místa na severu a západě země. Očekávaly se větry o síle až 180 kilometrů v hodině. Obyvatelé byli vyzváni, aby raději zůstali doma, mnohé školy byly uzavřeny. Hrozily prý i povodně.
V Badenu na jihu Německa zemřel řidič poté, co autem v plné rychlosti narazil do vyvráceného stromu ležícího přes silnici. V Mnichově zahynulo osmnáctiměsíční dítě, když poryv větru vytrhl z pantů terasové dveře, a ty na něj spadly. Na východě Bavorska jednoho důchodce smrtelně zasáhla utržená vrata stodoly.
Kvůli počasí zkrátila svůj pobyt v Berlíně americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která z Německa odletěla dříve, aby do Londýna dorazila ještě před zesílením větru.
Na největším letišti kontinentální Evropy ve Frankfurtu nad Mohanem bylo v důsledku bouře v polovině dne zrušeno 17 letů. Úřady ale očekávaly i další narušení letecké dopravy také na letištích v Hannoveru a Düsseldorfu. Na severu Německa narazil vlak Intercity do spadlého stromu, nikdo nebyl zraněn.

Větrné prázdniny
Na vichřici se připravovalo i Rakousko. Zemské úřady v Horních Rakousích vyhlásily na včerejšek pro všechny školy "větrné prázdniny", pro dnešek mělo být rozhodnutí vyhlášeno rozhlasem podle reálné situace. Salcburské zemské úřady nechaly na rodičích, zda chtějí poslat děti do školy. Obdobná opatření připravovaly i úřady Dolních Rakous a Vídně.
Výjimečně špatné počasí bylo během dne také na polském území. Na jedné budově v Katovicích na jihu Polska ulomil vítr rameno jeřábu. Při nehodě zahynul jeřábník a další muž je zraněný. V polských Beskydech bylo bez proudu několik stovek lidí.
Na příchod silného větru se chystalo i Slovensko, kde se hlavní nápor předpokládá dnes.
Vichřice s většími tragickými následky postihly Evropu v posledních letech několikrát. V prosinci 1999 dvě silné bouře zasáhly sever a západ Francie, kde po sobě zanechaly 92 mrtvých a těžké materiální škody. V květnu 2000 vichřice postihla Nizozemsko, Belgii a sever Německa - zabila pět lidí. O rok později živly ve španělských Pyrenejích usmrtily jedenáct osob. A v lednu 2005 při dvoudenní bouři na britských ostrovech, v Dánsku a na západě Švédska zahynulo 18 lidí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů