Čtvrtek, 28. března 2024

Škandál okolo ilegálne dovezeného odpadu z Nemecka

Škandál okolo ilegálne dovezeného odpadu z Nemecka

BUDAPEŠŤ 20. januára (SITA) - V Maďarsku vypukol škandál okolo ilegálne dovezeného odpadu z Nemecka. Podľa internetového portálu origo.hu maďarská polícia zatkla v piatok na budapeštianskom letisku Ferihegy pri výstupe z lietadla muža, ktorý je podľa polície podozrivý z nelegálneho dovozu odpadu. Od začiatku decembra objavili maďarskí policajti na 14 miestach spolu 4 000 paliet komunálneho odpadu, ktorý bol z Nemecka dovezený nelegálne.

Policajný šéf župy Bács-Kiskun vydal zatykač na zadržaného muža ešte začiatkom týždňa pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušenia pravidiel hospodárenia s odpadmi. Muž je majiteľom zberného dvora pre odpad pri obci Csengod, kde prednedávnom objavili veľké množstvo nelegálneho odpadu zo zahraničia. Podľa zistení polície dolapený muž ilegálne dovezený odpad pochádzajúci z Nemecka skladoval vo svojom zbernom dvore v Csengode, odkiaľ rozvážal smeti aj do iných lokalít.

So vzniknutou situáciou sa budúci štvrtok bude zaoberať aj výbor maďarského parlamentu pre ochranu životného prostredia. Podľa informácií jeho predsedu Kálmána Katonu sa zistilo, že ilegálne dovezený odpad, ktorý bol uložený a následne objavený na rôznych miestach, importovala tá istá skupina. Prvé dovezené palety ilegálneho odpadu objavili ešte začiatkom decembra minulého roka. Následné policajné pátranie prebehlo v štyroch župách. Polícia vypočula desať podozrivých osôb a do vyšetrovacej väzby vzala piatich ľudí. Vyšetruje sa aj činnosť niektorých spoločností. Podľa zistení polície sa dovozom komunálneho odpadu zaoberá aj spoločnosť, ktorej výkonnou riaditeľkou je manželka starostu obce Kunbaja. Medzi zadržanými osobami je aj jej manžel, starosta spomínanej obce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů