Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jak je to s odpady v Brně

Jak je to s odpady v Brně

Antimonopolní úřad stále neuzavřel spor o to, kdo bude uklízet centrum Brna, a to přesto, že v zakázkách městské části Brno - střed nenašel žádné pochybení. Odpadářská firma A. S. A., která si stěžovala, že neuspěla, se však odvolala. Do chvíle než o odvolání předseda úřadu rozhodne, nemůže radnice uzavřít potřebné smlouvy.

Hojné černé skládky se vyskytují po Brně: Naposledy jsme se zaměřili na MČ Černovice a Tuřany , kde jsme jenom v širším okolí ulice Vinohradská napočítali asi 4 černé skládky.Podle dobře informovaného  zdroje MČ podniká kroky k jejich likvidaci  a zároveň nadále bude přísně trestat jejich viníky. O tom se údajně minulý rok přesvědčilo již několik hříšníků. Značný nepořádek je také podél ul. Hradecké, v zatáčce pod Královým Polem , kde se zhusta válí různý komunální odpad a asi 10 pneumatik. Zdá se, že lidé snad nevědí, že v Řečkovicích i Králově Poli jsou sběrná střediska viz. www.sako.cz). 

I letos zaplatí každý poplatník v Brně za svoz a likvidaci komunálního odpadu pouze maximální zákonem povolenou částku -500 korun. Termín splatnosti poplatku je 31. března.
Podle mluvčího magistrátu Pavla Žáry budou z toho důvodu již od začátku března otevřeny pokladny v přízemí magistrátní budovy na Malinovského náměstí, celoročně zůstávají otevřené pokladny v budově na Šumavské ulici.
"Jako dříve, existuje i nyní možnost bezhotovostní úhrady převodem na účet č. 156304/5400, případně poštovními poukázkami, které budou k dispozici na podatelnách úřadů městských částí a na kontaktních místech magistrátu.
Při těchto způsobech platby je nezbytné uvést jako variabilní symbol rodné číslo poplatníka, při společných platbách je nutno oznámit jména a data narození osob, za něž je úhrada provedena," informoval Žára. Rodiče tří a více nezaopatřených dětí mohou za splnění zákonných podmínek požádat o osvobození od povinnosti platit poplatek za odpad. 

Krásný pohled na Petrov z ulice Pekařské  bohužel pro obyčejného brněnského občana asi skončil. Částečně je zastíněn novou výstavbou objektu "Anenské terasy". Vypadá to, že cílem je, aby pohled na Patrov měli jenom ti, co si řádně zaplatí. V sousedství navíc vyrůstá další velká kontroverzní novostavba v místě bývalého pavlačového domu "U sedmi švábů". Staré Brno tak bohužel začíná ztrácet svůj trochu mystický ráz a mění se v tuctovou moderní čtvrť. 

Občane chceš v Brně třídit odpadky? Tak se proběhni. Tak nějak lze charakterizovat současnou brněnskou situaci v třídění odpadků. Situace často vypadá tak, že na jednom rohu je kontejner na papír, o dvě ulice níž je kontejner na sklo, PET lahve zase u některých samoobsluh a texti lpro  změnu zase u jiných. Maskot třídění, rodina Popkovic (pro neznalé zkratka slov popelnice - kontejnery) je asi pěkně vytrénovaná. 

ZDROJ: Lidové noviny, Právo, Enviweb, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů