Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

The Mt.Karthala volcano on Grand Comore has been very active over the last years, causing great damage on Comoros' main island. A great part of the island's drinking water sources have been polluted by the volcano, leaving inhabitants in search of alternative water sources.
Grand Comore has no significant rivers or streams.A large portion of the population depends on rainwater gathered in cisterns or tanks. After the  eruptions of Mt.Karthala, the residents' water became clogged with ashes. The volcanic ashes are partly poissonous, so the most of the gathered water is not safe for consumption.

Sanace skládky odpadů Hodonín na Chrudimsku bude dokončena dříve. Původní termín 31. prosince 2008 je zkrácen na 31. května 2008. To je totiž nejzazší termín dokončení akcí v rámci tzv. 1. výzvy Operačního programu Infrastruktura.
„Úhrada nákladů je totiž z 65% zajištěna dotací z tohoto evropského fondu. O zbývající finance se dělí Státní fond životního prostředí ČR (10%) a Pardubický kraj (25%),“ vysvětlil Petr Šilar, radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova. Celkové náklady akce jsou cca 64,6 mil. Kč. Server cerstvezpravy.cz informovala Kateřina Nohavová, tisková mluvčí Pardubického kraje.

Do konce loňského roku měla Čína 30 tisíc výrobních základen ekologických zemědělských výrobků, což představuje 20 procent celkové orné plochy v zemi. V současnosti Čína produkuje 23 tisíc druhů ekologických zemědělských produktů.
Podle úředníka čínského ministerstva zemědělství, produkce „zelených" zemědělských výrobků již vstoupila do etapy sjednoceného standartu a rychlého rozvoje. Rozsah celkového objemu výrobků se neustále rozšiřuje, účinně pomáhá zvýšení přijmů rolníků a zlepšení tržní konkurence zemědělských výrobků. Zřetelně se zvyšuje také hospodářský, společenský a ekologický efekt.

Legislativní ošetření imigrace a snaha posunout USA k energetické nezávislosti - to budou další dva body Bushovy Zprávy o stavu Unie. Komu ovšem znějí povědomě, ten se vůbec nemýlí. V ozvěně se zde ozývá loňský projev a imigrace už byla jedním z témat jeho první prezidentské kampaně v roce 2000.
Energetické otázky prezident Bush podle agentur letos prováže s tématem hrozby globálního oteplování. V jeho projevu ovšem bude chybět to, co by chtěla slyšet většina demokratů a řada republikánů, plán závazného omezení emisí skleníkových plynů.
Také na tomto poli už ale Kongres převzal iniciativu do svých rukou. Nelze při tom vyloučit, že pro zákon, který by povinné limity kombinoval s mechanismem obchodování s emisemi, by se v Kongresu našla i dvoutřetinová většina, která by přehlasovala i prezidentovo veto.

Čína bude posilovat výrobu biologické energie z lesů. Do roku 2010 rozsah takových lesů přesáhne 800 tisíc hektarů, což bude ročně poskytovat 6 milionů tun biologické nafty.
Úředník čínského státního úřadu lesnictví včera uvedl, že rozvoj výroby biologické energie z lesů má velký význam pro zdokonalení energetické struktury v Číně, zmírnění nedostatku energetiky a zvýšení příjmu rolníků. Dodal, že v současnosti má Čína kolem 54 milionů hektarů neobdělané půd, která je vhodná pro pěstování lesů na výrobu biologické energie.

Nový rok stavebních veletrhů začíná již tradičně na pražském Výstavišti v Holešovicích, kde se ve dnech 25. - 27. ledna 2007 koná 9. ročník mezinárodního veletrhu Střechy Praha. Jde o největší přehlídku střešních materiálů, krytin, oken, doplňků, výrobků pro půdní vestavby, izolací, řemesla a služeb pro stavbu a renovaci střech, jejímž pořadatelem je společnost Střechy Praha, s.r.o. Připravena je řada přednášek, praktické ukázky a bezplatná poradenská centra pro širokou veřejnost. Novinkou je sekce s názvem "Zastřešíme Vaše bydlení" - zahrnuje nabídku bytů, staveb rodinných domů, pozemků, finančního poradenství a projektování.
Souběžně bude probíhat výstava Úspory energií a obnovitelné zdroje s bohatým doprovodným programem (nízkoenergetické domy, vytápění, sluneční energie, biomasa, dotace, poradenství).
Zajímavý bude i program soutěží - tradiční Zlatá taška o nejlepší exponáty, MetalStar, Střecha a detail, soutěž zručnosti učňů v oboru pokrývač, klempíř a tesař. Proběhne i návštěvnická soutěž o nejpoutavější expozici a denní losování vstupenek o střechu zdarma a další atraktivní ceny.
Bližší informace na www.strechy-praha.cz.

CHEB - Celkem 24 miliónů korun zaplatil Cheb loni za sběr a svoz netříděného komunálního odpadu. Další milióny korun byly z městské pokladny vydány na sběr a svoz odpadu z košů rozmístěných po městě, dále velkokapacitního odpadu a také na likvidaci černých skládek. „Částka, kterou platí obyvatelé města, ani zdaleka nepokrývá skutečné náklady,“ řekl starosta Chebu Jan Svoboda (ODS).
Roční paušál pro obyvatele Chebu a majitele rekreačních objektů v jeho katastru činí 500 korun, což je nejvyšší možná částka.
Ve městě bylo k 31. prosinci 2006 hlášeno 33 408 obyvatel a radnice evidovala 1580 rekreačních objektů.
Svého času se v Chebu uvažovalo o návratu k platbám za skutečně vyprodukovaný odpad. Nyní ale radnice změnu neplánuje.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů