Pátek, 19. dubna 2024

Studenti křísí přírodu

Studenti křísí přírodu

Karlovy Vary - Třídění odpadů, uklízení odpadků a informování veřejnosti. To jsou hlavní prvky ekologických projektů, na kterých pracují studenti karlovarské obchodní akademie z Bezručovy ulice. Za dlouholetou práci na ochraně životního prostředí také akademie získala v Praze titul Škola udržitelného rozvoje za účasti zástupců tří ministerstev. Studenti prý mají v rezervě i řadu dalších projektů.

Podle učitelky Jany Chyškové má na získání tohoto titulu zásluhu řada studentů i kantorů. "Je to cena, která vyjadřuje, že naše škola několik let pracuje na ekologických projektech a snaží se informovat i veřejnost. V republice má tento statut kolem sta škol," vysvětlila Chyšková. Studenti se zaobírají řadou aktivit. "Například na škole pečlivě separujeme odpad. Jsme také jedna z mála škol, která třídí i použité baterie. Pomáhali jsme také uklízet nečistoty ve městě," vyjmenovala některé akce učitelka.

Další projekty rozvíjí i informovanost lidí. "Pořádáme nejrůznější besedy, které například pojednávají o důležitosti ochrany životního prostředí a poukazují na výhody zdravého životního stylu a na nebezpečí užívání drog," doplnila Chyšková.

Podle ní už má škola i další plány. "Chystáme ještě několik rozdílných ekologických besed. Rádi bychom například ve spolupráci s knihovnou pořádali nejrůznější informační setkání pro žáky základních škol. Také chceme dále zdokonalovat systém recyklace odpadu," nastínila učitelka.

Studenti svými projekty nechtějí inspirovat jen veřejnost, ale i sami sebe. "Začali jsme doma ještě více separovat odpady a také se více zajímat o ochranu životního prostředí. Podle mě je důležité informovat i další lidi," vysvětlila Hana Eliášová, studentka druhého ročníku.

Jan Havelka
Karlovarský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů