Sobota, 4. května 2024

Jaroměř podpoří kampaň za miliardu stromů

Jaroměř podpoří kampaň za miliardu stromů
Jaroměř - Město na soutoku Labe, Úpy a Metuje mělo kdysi přízvisko město parků a zahrad. Aby se Jaroměř mohla tímto pojmenováním opět pyšnit, musí městskou zeleň rozšířit nebo obnovit. Napomoci by tomu měla velká výsadba stromů a keřů, k níž jaroměřská radnice vyzvala obyvatele města i tamní firmy a zájmové organizace.
"Do akce se může přihlásit každý, kdo se zaváže, že v průběhu letošního roku vysadí alespoň jeden strom nebo na nákup nových stromů přispěje," uvedl vedoucí odboru životního prostředí na jaroměřské radnici Petr Filipec.
Podnětem k výzvě je celosvětová kampaň za vysazení miliardy stromů, kterou zahájila laureátka Nobelovy ceny míru z roku 2004 Keňanka Wangari Maathaiová. Zakladatelka hnutí Zelený pás se tak rozhodla bojovat proti globálnímu oteplování.
"Vysadit na planetě za rok miliardu stromů znamená každých 32 vteřin vysadit jeden. Plán byl pomocí internetové kampaně podpořen programem OSN pro životní prostředí. Akce byla zahájena při loňské listopadové konferenci o změnách klimatu v keňském Nairobi," sdělil Filipec.
Vedle výsadby dřevin na svých pozemcích mohou lidé v Jaroměři navrhovat veřejné lokality, kde by se nová zeleň mohla objevit. Radnice bude náměty korigovat. "Chceme zachovat charakter toho, co ve městě už roste. Třeba do javorové aleje jiné druhy stromů sázet nebudeme. Návrhy také musí brát zřetel na požadavky dopravy či na vedení podzemních sítí ve městě," dodal vedoucí odboru. S akcí už vyslovili souhlas městští zastupitelé a radnice zřídila bankovní konto, kam lidé mohou posílat peníze na nákup stromků. Ty by se měly vysadit 22. dubna, protože na toto datum připadá mezinárodní Den Země. "Jako první lokality navrhuji osadit zelené pásy mezi cestami a chodníky podél části ulic Hradecká a Svatopluka Čecha. Uvidíme, jaká bude odezva. V kladném případě můžeme v akci pokračovat," řekl Filipec. Podrobnosti o kampani naleznou zájemci na internetových stránkách města, kde je také k dispozici výběr druhů dřevin vhodných k vysazení.
Jaroměř je zřejmě prvním městem v Česku, které se do kampaně za miliardu stromů oficiálně zapojilo. "Pokud se chce kdokoliv k celosvětové kampani připojit, může tak učinit naším prostřednictvím," sdělil Filipec. K akci se v České republice přihlásila nadace Partnerství, která v regionech podporuje projekty udržitelného rozvoje.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů