Čtvrtek, 28. března 2024

Zákulisní jednání mohou pohnout světem

Zákulisní jednání mohou pohnout světem
Světové ekonomické fórum se již naplno rozeběhlo. Včera se konalo celkem 67 seminářů, kde se účastníci vyjadřovali k opravdu širokému spektru problémů.
Od témat "Jak vysoko půjdou platy ředitelů" nebo "Cena demografických trendů v Číně" (o stárnutí čínské populace) přes politické otázky, jako je další vývoj v Iráku, vztahy mezi Palestinou a Izraelem až k vyloženě ekonomickým záležitostem jako "Jak zabezpečit další růst Evropy" nebo "Noví obchodní giganti v Asii" či "Kdo ovládne internet". Mluvilo se také o klimatu. Ne sice o nynějších záplavách sněhu v Evropě, ale o celkovém globálním oteplování.
Zástupci rozvojových zemí přitom v Davosu hájili názor, že se nemohou připojit k takzvaným kjótským dohodám o snížení emisí škodlivých plynů do atmosféry. "Amerika, Evropa a země OECD v minulých 30 letech pouštěly do ovzduší mnohem více skleníkových plynů než my," vysvětlil pro agenturu Bloomberg postoj své země Rahul Bajaj, šéf druhého největšího výrobce motocyklů v Indii Bajaj Auto.
Právě Indie a také Čína se však díky svému prudkému růstu stanou brzy podle prognóz odborníků největšími znečišťovateli ovzduší na naší planetě. Například v Číně se nyní otevírá jedna uhelná elektrárna denně.
Jeden ze seminářů nazvaný "Dialog v temnotě" se včera dokonce odehrával celý v absolutní tmě. Jeho organizátoři přitom chtěli účastníky přesvědčit o tom, že pokud je vizuální komunikace potlačena, lidé se chovají, reagují a hlavně komunikují jinak.
Výsledkem desítek různých seminářů v Davosu většinou nebývají oznámení, která by druhý den zaplnila titulky novin. Podle zakladatele fóra Klause Schwaba lze za výjimku považovat rok 1972, kdy právě v Davosu skupina ekonomů a vědců zveřejnila svou studii "Limity růstu", která varovala, že další ekonomický růst světa škodí životnímu prostředí a povede k vyčerpání většiny přírodních zdrojů.
Přesto ale Davos někdy hýbne světem. Fórum je totiž někdy příležitostí k tomu, aby se v zákulisí mohli setkat partneři, kteří by si jinak nikdy nesedli k jednomu stolu nebo by k tomu neměli příležitost.Tak tomu bylo třeba v roce 1994, kdy se v Davosu sešli izraelský premiér Šimon Peres a palestinský předák Jásir Arafát, aby zde přes noc v ústraní dosáhli pokroku ve svých mírových úsilích.
V roce 1990 se zde, pár měsíců po pádu berlínské zdi, sešli vůdci východního a západního Německa a odstartovali tak proces sjednocování Německa. Podobně Davos v roce 1988 možná pomohl zabránit válce, když dal příležitost k setkání představitelům Řecka a Turecka a pomohl tak při řešení jejich sporu o několik ostrůvků ve Středozemním moři.
I letos by Davos mohl přinést podobný průlom. Mluví se o tom, že právě zde by mohlo být dosaženo pokroku ve sporu mezi USA a Evropou ohledně podpory zemědělců, který blokuje další jednání o globálním obchodě.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů