Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Emisní povolenky rekordně klesly. Cena povolenek na emise oxidu uhličitého na evropském trhu koncem minulého týdne klesla na nové rekordní minimum 3,05 eura za tunu. Kolaps trhu s povolenkami je odrazem jejich příliš vysokého množství a vyhlídek na to, že Brusel nebude schopen prosadit plány na razantnější snížení emisí.

Výhodné s užitečným chce propojit Elektrárna Dětmarovice po úspěšné zkoušce alternativního paliva, která proběhla za dohledu odborníků z Vysoké školy báňské. Černé uhlí se míchá s palivovou směsí, jejímž základem je materiál z likvidovaných lagun bývalého podniku Ostramo. Pokud další zkoušky dokážou, že spalování nemá nepříznivý vliv na životní prostředí, zajistilo by to plnou likvidaci lagun a snížení zátěže, kterou představují. Zatím proběhla zkouška mlecí, náročnější na měření bude spalovací zkouška, která zahrne veškeré potenciální emise. Ročně by se tak mohlo likvidovat 64 tisíc tun paliva z lagun.
Samotná elektrárna Dětmarovice investovala dvě miliardy korun do ekologie.

Česká inspekce životního prostředí udělila milionové sankce nelegálním dovozcům odpadů z Německa do západních Čech. Oděvy, plasty a komunální odpad se objevily v Sytně na Tachovsku a v Dolním Žandově a ve Studánce u Aše. U prvních dvou případů zahájila ČIŽP správní řízení se šesti firmami a uložila sankce tři miliony korun. Hlavní vinu nesou podle inspekce firmy AM servis z Prahy a R.K.M. PRAHA z Říčan.

Souboj o křesla v Evropském parlamentu se konečně chýlí ke konci a česká delegace z něj nejspíš nevyjde tak špatně. Občanský demokrat Miroslav Ouzký sice přišel o post místopředsedy parlamentu, ale zřejmě se stane šéfem vlivného výboru pro životní prostředí, kterým prochází velká část důležité unijní legislativy.
Včera získal Ouzký nominaci největší europarlamentní frakce lidovců (EPP-ED) a jmenování do funkce příští týden mu může vzít jen rebelie členů výboru. Mnoha z nich je prý solí v očích Ouzkého náklonnost k průmyslu. To, že Ouzký nemá zrovna blízko k ekologům, potvrzuje i šéf české delegace v EPP-ED Jan Zahradil. Ouzkého prý na post prosazoval mimo jiné proto, aby byl protiváhou účasti Zelených v české vládě.

Karlovarský kraj usiluje na základě šetření České inspekce životního prostředí o vrácení odpadu z areálu bývalé textilní továrny ve Studánce u Aše do Německa.
Inspekce zjistila, že odpady, původně dovezené jako plasty k dalšímu zpracování, jsou ve skutečnosti nebezpečným odpadem, informovala mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková. Podle radního Karlovarského kraje pro oblast životního prostředí Luboše Orálka se kraj dohodl s ministerstvem životního prostředí, že bude dál problém odpadu ve Studánce řešit ministerstvo. "To by mělo přimět firmu, která sem odpad navezla, aby jej také vrátila zpět," uvedl Orálek. Jestli se to ale podaří, když je firma v likvidaci, nechtěl předjímat.

Nejdek - Česárna vlny v Nejdku by měla lépe a moderněji vyčistit svou odpadní vodu. Nová čistírna bude pracovat na základě nejmodernější technologie. Tímto záměrem česárny se už zabývá Krajský úřad. Jedná se o výstavbu kvalitnější a výkonnější linky, která umožní lepší čistění průmyslových odpadních vod. Technologie je jedna z nejmodernějších, potvrdila mluvčí kraje Andrea Bocková. Stavba by měla být zahájena v březnu letošního roku a ukončena v září, dodala mluvčí. Oznámení je k nahlédnutí na Krajském úřadě a lidé se k záměru mohou vyjádřit nejpozději do 13. února.

Unikátní fotokameru, která přenáší nepřetržitý on-line pohled na okolí meteorologické stanice, instalovali v Doksanech. Zdejší observatoř se totiž jako jediná v Česku zapojila do celoevropského projektu Fenologických zahrádek. V rámci projektu má ve svém areálu vysázeny vybrané druhy dřevin. Stejnou skladbu této zahrádky mají také na stanicích po celé Evropě. Kamera celoročně sleduje životní cyklus rostlin v různých zeměpisných oblastech. "Zařízení je zatím jediné svého druhu v Česku. Napomáhá například sledovat změny klimatu na evropském kontinentě," uvedl vedoucí meteorologické observatoře v Doksanech Martin Možný.

Podle čínského lesního úřadu v letošním roce bude zahájeno vypuštění čínského aligátora do volné přírody v provincii Zhejing ve východní Číně.
Jak bylo oznámeno, tento projekt má asi 43 hektarů, bude do něho investováno 15 milionů 560 tisíc jůanů. Po vybudování projektu se budou aligátoři přirozeně rozmnožovat, chov aligátořů se rozdělí na pět let s cílem zachování dobrého genetického stavu.

Evropská komise vyslovila souhlas s programem státní podpory na nákup těžkých nákladních vozidel s nízkými emisemi, které jí předložilo Německo. Program je schválen na období šesti let s ročním rozpočtem 100 mil. EUR. Podporu budou dostávat dopravci, kteří při obnově vozového parku dají přednost dražším vozidlům, které však splňují přísnější emisní normy, než jsou nyní vyžadovány (do 30. září 2008 EURO 5, následně EURO 6). Podobné programy podpory již existují v Dánsku a Holandsku.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů