Středa, 24. dubna 2024

Více než sto projektů se uchází o příspěvek z Fondu Zelené energie

Více než sto projektů se uchází o příspěvek z Fondu Zelené energie

Celkem 102 ekologických projektů se uchází o finanční příspěvek z Fondu Zelené energie, který vytvořila Skupina ČEZ na podporu obnovitelných zdrojů energie. Vítězné projekty, mezi které rozdělí zhruba 4,5 milionu korun, vybere Rada Zelené energie do konce března letošního roku. 

Finanční podpora z Fondu Zelené energie je určena projektům neziskového charakteru. Projekty jsou členěny do 3 základních skupin na základě typu podpory obnovitelných zdrojů energie. První skupinou je výzkum obnovitelných zdrojů, týkající se například uplatnění nových technologií či využití potenciálu obnovitelné energie. Další skupinou jsou projekty zaměřené na osvětu a vzdělávání. Třetí skupinou je využití prostředků na výstavbu obnovitelných zdrojů.

Z došlých žádostí o finanční podporu z Fondu Zelené energie spadá 7 projektů do oblasti výzkumu, 57 žádostí se týkalo podpory osvěty a vzdělávání v oblasti obnovitelných zdrojů a 38 projektů bylo zaměřeno na výstavbu nových zdrojů využívajících obnovitelnou energii.

Rada Zelené energie, tvořená vědci, ekology a odborníky na obnovitelné zdroje, vybere do konce března letošního roku vítězné projekty, mezi které rozdělí finanční příspěvky z Fondu Zelené energie v souhrnné výši zhruba 4,5 milionu korun. Žádost o příspěvek z Fondu Zelené energie mohly od začátku října až do konce loňského roku podávat vědecké instituce, odborné, střední či vysoké školy, neziskové organizace, občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, ústavy sociální péče, domovy důchodců, nadace, obce nebo kraje.

„Došlé projekty, které splnily všechny formální podmínky, budeme posuzovat velmi zodpovědně tak, aby se jejich potenciál co nejefektivněji zúročil ve prospěch rozvoje obnovitelných zdrojů v České republice,“ uvedl předseda Rady Zelené energie, profesor Josef Tlustý, vedoucí katedry energetiky FEL ČVUT.

Finanční prostředky do fondu plynou z prodeje produktu Zelená energie, který je k dispozici zákazníkům Skupiny ČEZ v celé ČR. Zelená energie je elektřina vyráběná z obnovitelných zdrojů – z vody, větru, slunce nebo biomasy. Jejím odběrem vyjadřují zákazníci Skupiny ČEZ svoji odpovědnost k životnímu prostředí a podporu ekologickým aktivitám.

Zákazníci za odběr Zelené energie platí symbolický příplatek 10 haléřů za kilowatthodinu k běžné ceně elektřiny podle odběrové sazby. Všechny takto shromážděné prostředky budou sloužit k financování neziskových a všeobecně prospěšných projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Vedle toho se Skupina ČEZ zavázala za každého odběratele Zelené energie vysadit nový strom v Lese Zelené energie. V říjnu loňského roku bylo v Lese Zelené energie zasazeno 961 mladých stromků, což odpovídá počtu zákazníků z celé ČR, kteří se stali odběrateli Zelené energie Skupiny ČEZ.

Zákazníci odebrali v roce 2006 zhruba 40 GWh Zelené energie. Ve srovnání s rokem 2005 se tak množství odebrané Zelené energie zvýšilo osmkrát.

Podrobnější informace jsou k dispozici na internetové adrese: www.zelenaenergie.cz.

Ivana Vejvodová

tisková mluvčí ČEZ, a.s.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů