Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Důležitá čínská uhelná základna - Uhelná pánev Zhun Geer ve Vnitřním Mongolsku – je po ekologické úpravě zelená.
Uhelná pánev Zhun Geer se nachází na vysočině E Er Duo Si v Autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, která patří k místům, kde dochází k nejvážnější půdní erozi v Číně. Proto Čína v roce 1990 oficiálně odstartovala projekt těžby uhlí v tomto uhelném revíru a současně i ekologický projekt. Od té doby je v těchto místech stále víc zeleně.
Po více než desetiletém úsilí bylo zalesněno přes 280 čtverečních metrů lesa. Rozloha lesa se v současnosti zvýšila z 25 na 70 procent a trend půdní eroze je klesající.

V polovine dubna se rozbehne vzdelavaci kurz Ovocne dreviny v krajine. Behem peti dilu budou mit moznost se ucastnici venovat vsem fazim pestovani ovocneho stromu, ovocnym stromum jako dulezitym a krasnym krajinarskym prvkum, pomologii atd.
Kurz je urcen pracovnikum verejne spravy a clenum neziskovych organizaci. Muze byt vhodny i pro dalsi zajemce - nebojte se zeptat!
Vice informaci i s prihlaskou naleznete zde: http://www.hostetin.org/dokumenty/pozv_ovocnarsky_kurz.pdf
Vzdelavaci kurz je spolufinancovan Evropskym socialnim fondem, statnim rozpoctem Ceske republiky a Zlinskym krajem.
Dekujeme za spolupraci Zahradnicke fakulte Mendelovy zemedelske a lesnicke univerzity v Brne.

Žatec - V krátké době už druhá malá vodní elektrárna by mohla vzniknout na Ohři v Žatci. Povodí Ohře má zájem stavět toto zařízení na jezu u sportovní haly Sever. Kilometr proti proudu byla loni uvedena do provozu vodní elektrárna na jezu v Libočanech.
Povodí Ohře předpokládá, že by mohlo zahájit stavbu letos v říjnu. "Náklady by činily 75 milionů korun, termín dokončení by mohl být stanoven na říjen 2009," uvedl v tisku Jan Svejkovský, mluvčí státního podniku Povodí Ohře. Tento podnik je vlastníkem žateckého jezu.
Záměr však ještě nebyl do detailů projednán s městem. Jeho představitelé zatím hovoří spíš o tom, že kolem řeky by měl zůstat pás přírody a prostor pro sport, procházky a odpočinek.
"Podél Ohře bychom rádi měli sportovně rekreační zónu a elektrárna do těchto představ moc nezapadá. Jednání však ještě budou probíhat," řekl našemu deníku Aleš Kassal, místostarosta Žatce.
Podle Povodí Ohře je žatecký jez velmi vhodnou lokalitou pro ekologickou výrobu elektřiny, šetřící životní prostředí. Na území spravovaném Povodím Ohře je nyní asi 90 vodních elektráren.

Společnost Pražské služby začala spolupracovat s komunikační agenturou T.T.V. a zadala jí projekt změny korporátní identity včetně loga a vytvoření propagačních materiálů. Operátor celopražského systému nakládání s komunálním odpadem kromě nových barev ve své komunikaci, oranžové a zelené, otevře nové zákaznické centrum a připravuje design vlastní čerpací stanice.

Čínský ministr vodohospodářství Wang Shucheng nedávno řekl, že Čína v loňském roce zavedla mnoho opatření, aby maximálně předešla škodám způsobeným přírodními pohromami.
V roce 2006 Čínu zasáhlo mnoho přírodních katastrof, jako tajfun, povodně, sucha a lijáky. Podle nejnovější statistiky, v loňském roce bylo zaplaveno více než 10 milionů hektarů zemědělské půdy, postižených 145 milionů lidí a přímé škody se vyšplhaly na 127 miliard čínských juanů.
Wang dodal, že díky efektivním opatřením Čína snížila škody o 40 miliard amerických dolarů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů