Pátek, 29. března 2024

Všechny obce u Labe proti povodni chráněny nebudou

Všechny obce u Labe proti povodni chráněny nebudou
Ne všechny obce podél Labe budou chráněné proti velké vodě. Bez protipovodňových hrází bude určitě část Lovosic nebo Křešice na Litoměřicku. Jejich stavba by byla neúnosně drahá. Ústecký kraj nyní podle hejtmana Jiřího Šulce nechává předělat projekty protipovodňových hrází tak, aby jejich cena byla v možnostech státu, který bude výstavbu platit.
Protipovodňová opatření bude možné hradit i z fondů Evropské unie, která si podle Šulce stanoví určité podmínky, za jakých je možné dotace získat. "Nebudou se stavět naprosto nereálné hráze. Budou se stavět protipovodňová opatření, u kterých budou náklady vycházet optimálně k majetku, který se nachází za hrází," uvedl hejtman. Jako příklad uvedl Lovosice nebo Křešice na Litoměřicku. Problémy zde způsobují potoky a říčky, které se do Labe vlévají. Hráze se musí stavět i podél nich, což je téměř nereálné nebo velmi nákladné.
Druhým problémem je nutnost nejen postavit hráze, ale utěsnit i prostory v podzemí, aby voda z řeky neprosakovala za hráze půdou. Ovšem pokud to stavební dělníci udělají, mohou se lidé žijící v těchto oblastech podle hejtmana za několik let dočkat nepříjemného překvapení, protože do řek nebude vsakovat voda, která zde naprší.
V současné době se na prvních protipovodňových opatřeních na Labi již pracuje. Kraj u Lovosic staví příjezdovou komunikaci k mostu, který chce vybudovat přes Labe. Silnice má zároveň proti velké vodě ochránit Lovochemii. Na jaře se začne stavět i hráz na Střekově v Ústí nad Labem. Před několika dny si zde město nechalo předvést mobilní protipovodňové stěny, které mají čtvrť také chránit. Podle Šulce má letos začít i stavba protipovodňových hrází chránících Budyni nad Ohří. Dodal, že ostatní stavby z Litoměřicka až po Hřensko na Děčínsku by rád na ministerstvu zemědělství prosadil během čtyř let, kdy má být ministrem bývalý ústecký primátor Petr Gandalovič, který zdejší situaci velmi dobře zná z vlastní zkušenosti.
Loni při jarních záplavách kulminovalo Labe v Ústí nad Labem na výšce 8,8 metru. Při povodni v roce 2002 dosáhla hladina 11,8 metru. Obvykle má řeka v krajském městě dva metry.
Kraj plánuje nejen ochranu lidí žijících podél Labe, ale i u menších toků a potoků. Náměstek hejtmana Radek Vonka ČTK řekl, že se nyní pracuje na elektronickém systému, který by obyvatele varoval v případě, že přijde nějaká silná průtrž. Zvláště pod Krušnými horami se potoky dokážou rozvodnit během několika minut.
http://www.lepebydlet.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů