Středa, 24. dubna 2024

Emise: eurokomisaři ustoupili výrobcům aut

Emise: eurokomisaři ustoupili výrobcům aut
Evropská komise ustoupila silné lobby výrobců automobilů. Ty chtěla původně tvrdým zákonem přinutit, aby snížili emise skleníkových plynů z aut. A automobilky se bránily, že se jim tak dramaticky zvednou náklady a vzrostou ceny aut. Po včerejšku je zřejmé, že své plány zmírní. Brusel se totiž v boji proti globálnímu oteplování zaměřil na ropné společnosti. Ty podle něho musí nést více odpovědnosti za omezení emisí oxidu uhličitého.
Evropská komise včera navrhla zákon, který jim ukládá snížit emise při těžbě, přepravě a zpracování ropy do roku 2020 o deset procent. Zároveň požaduje zavedení přísnějších norem pro kvalitu paliv. Žádá mimo jiné, aby výrobci míchali do benzinových směsí více biopaliv.
To by však zřejmě opět postihlo hlavně automobilky. "Je to určitá komplikace pro všechny, ale největší náklady by měli výrobci automobilů," říká Vladimír Třebický z Ústavu paliv a maziv, "jde o výrazný zásah do jejich technologie, a tedy i ekonomiky." Výrobci navíc varují, že v Evropě se biopaliv nevyrábí dost. Museli by je dovážet, což by zvýšilo nejen emise, ale i cenu benzinu.
Automobilky zatím neplní ani cíl snížit emise CO2 na 140 gramů na kilometr do roku 2008, k němuž se dobrovolně zavázaly. Současná hodnota je asi 160 gramů.
Komise zveřejní zákon o emisích z aut příští týden. A podle mluvčí komise Barbary Helfferichové bude tvrdý. Neoficiální informace hovoří o tom, že komise stanoví maximální hladinu emisí na 130 gramů na kilometr nebo že zavede různá omezení pro jednotlivé typy motorů.
Automobilky rozhodnutí komise přivítaly. "Je správné, že se odpovědnost za snižování emisí přenáší na všechny, kdo mohou znečišťování ovzduší ovlivnit, ne jen na výrobce automobilů," řekl HN personální šéf Škody Auto Martin Jahn.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů