Sobota, 20. dubna 2024

Teplo z kanálu

Teplo z kanálu
Vídeň zkouší k výrobě energie využívat odpadních vod v městských kanálech.

Každý, kdo někdy v zimě viděl, jak stoupá pára z kanálu, ví, že v podzemí se nachází energetický poklad, prohlásila radní města Vídně pro životní prostředí Ulli Simová při zahájení provozu unikátního projektu Teplo z kanálu.

Zařízení, které využívá rozdílu v teplotě odpadové vody v kanále a vzduchu, zásobuje ve zkušebním provozu v zimě teplem jednu ze stanic vídeňské správy kanalizace, zatímco v létě dodává chlad a po celý rok teplou vodou. Stanice, ve které pracuje 160 lidí, má užitkovou plochu 4900 metrů čtverečních. V porovnání s konvenčním olejovým vytápěním stejného prostoru lze snížit emise o 80 %; to ročně představuje 47 tun oxidu uhličitého.

Jak to funguje? Odpadové vody ve vídeňské kanalizaci, která měří 2300 kilometrů, mají průměrnou teplotu 16 stupňů Celsia. Ani v zimě jejich teplota neklesá pod 12 stupňů, což je způsobeno teplou odpadovou vodou ze sprch a myček. Do 30 metrů kanálu byl v pobočce správy kanalizace nainstalován tepelný výměník a tepelná pumpa využívá rozdílu v teplotě mezi odpadovou vodou a vzduchem. V průměru tak kanál produkuje 190 kWh tepelného a 150 kWh chladícího výkonu.

Do roku 2008 bude provoz zařízení detailně monitorován ve spolupráci s vídeňskou Technickou univerzitou. Vídeňský magistrát zároveň vypracuje katastr kanalizace a zjistí, na kterých místech lze z technického i ekonomického hlediska podobná zařízení nainstalovat. K provozu podobných zařízení je totiž nutná rychlost průtoku vody 90 litrů za sekundu.

Rakouská metropole se již několik let snaží kombinovat různé obnovitelné energetické zdroje - solární, větrnou i vodní energii. Loni v říjnu byl ve Vídni zahájen provoz v největší elektrárně na lesní biomasu na světě.

Pražský radní pro životní prostředí Petr Štěpánek Ekonomu řekl, že vídeňský experiment považuje za zajímavý podnět. Zadal ho již oddělení, které se zabývá energetikou.

Pražská vodohospodářská společnost (PVS) sdělila, že o vídeňském projektu ví. Případné vyzkoušení stejné technologie v hlavním městě České republiky je prý zatím ve stadiu předběžných úvah.

AUTOR: Radan Dolejš
AUTOR: Karel Ježek
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů