Čtvrtek, 28. března 2024

Ptáci u krmítka

Ptáci u krmítka

Letošní průběh zimy je jaksi podivný, jako by zima ani nebyla. Ale přece jen, je začátek února a dá se předpokládat, že si ji ještě užijeme. A nejen my, lidé. Možná i Vás napadlo, že by bylo dobré přikrmovat drobné zpěvavé a jiné ptactvo. Je pravda, že ptáci v přírodě vždy přežívali i bez lidské pomoci, dnes to však díky naší civilizaci mají složitější. Mnoho ptáků hyne na silnicích, krajina změněná vlivem činnosti člověka neposkytuje dostatek úkrytů ani potravy. Výrazně zhoršené podmínky pro přežití mají ptáci zejména v zimě při vyšší sněhové pokrývce a v mrazivém počasí.

Pokud se rozhodnete přikrmovat je na krmítku, uděláte něco nejen pro přírodu, ale i pro sebe – můžete ptáčky zpěváčky na krmítku pozorovat. Někdy ale dobrý úmysl nestačí – je potřeba vědět, co našim opeřeným přátelům nabídnout a čeho se vyvarovat.

Nejjednodušší je koupit v obchodě, např. ve zverimexu, vhodnou směs semen. Pokud tuto možnost nemáte, můžete si ji namíchat sami. Nejvhodnějším krmivem pro všechny drobné ptáky jsou olejnatá semena. To znamená slunečnice, ale i semena lnu, máku i řepky. Můžeme přidat i rozsekaná jádra vlašských ořechů nebo semena tykví a okurek. Pro semenožravé ptáky je vhodné přidávat i zrní nebo šrot, ovesné vločky, případně tzv. zadinu (tj. odpadové zrní, lze získat od zemědělců). Ptákům, kteří se živí dužnatými plody, se nejlépe zavděčíme obyčejnými jablky. Rozhodně nedávejte na krmítko zbytky jídla z domácnosti, je slané, příp. kořeněné a to ptákům velmi škodí. Pečivo také není vhodné, zejména čerstvé je pro ně nebezpečné. Krmení dejte do krmítka se stříškou na klidné místo, chráněné před větrem a sluncem. Na strom můžete pověsit i kousky loje a hlavy slunečnice, které si v létě můžete nasbírat na poli po sklizni.

Které ptáky můžeme na krmítku očekávat? Ve městě to budou asi nejspíše vrabci, hrdličky, kosi, zvonci, pěnkavy, sýkory koňadry a modřinky. V zahradách a parcích budou na krmítko létat i brhlíci, červenky, čížci a možná i hýli a dlasci. Vzácně se může objevit i zimní host brkoslav severní. Ptáky můžete na krmítku pozorovat pravidelně a sledovat, jak se mění počty ptačích strávníků v průběhu zimy, v závislosti na denní době a počasí.

Dagmar Chytilová

Centrum ekologické výchovy Pálava Mikulov

www.cev.palava.cz, 775 740 222
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů