Úterý, 23. dubna 2024

Česká republika je pro zřízení agentury OSN pro životní prostředí

Česká republika je pro zřízení agentury OSN pro životní prostředí
Paříž - Česká republika považuje iniciativu Jacquesa Chiraka na zřízení Organizace Spojených národů pro životní prostředí za užitečnou a podporuje ji. ČTK to v Paříži řekl náměstek českého ministra životního prostředí Jan Dusík. Ten vede českou delegaci na konferenci, která byla dnes zahájena a jejímž cílem je projekt francouzského prezidenta podpořit. Podobně se vyslovil i další český účastník konference, senátor a bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan.

Dusík řekl, že zřízení takové organizace by umožnilo soustředit pod jednu střechu aktivity, které jsou zatím v rámci OSN i mimo ni rozptýlené, a získat víc prostředků na konkrétní projekty v oblasti ochrany životního prostředí. "Plýtvání to není," dodal.

Připustil ale, že při snahách o prosazení tohoto projektu bude hrát roli i to, jak bude vypadat konkrétně. Přesné kontury zatím nejsou jasné. Záležet bude i na postoji americké vlády k této problematice i na názoru rozvojových zemí. Příští týden bude na toto téma jednat v Nairobi řídící rada Programu OSN pro životní prostředí. "Je logické, aby to Evropa jako celek podporovala, je to v našem zájmu," řekl náměstek.

Podle francouzského tisku země Evropské unie Chirakův plán "v různé míře" podporují. Na žádost, aby do tohoto rámce zasadil míru české podpory, Dusík řekl, že Česká republika je "někde uprostřed".

Bedřich Moldan označil Chirakovu iniciativu za velmi rozumnou, ale řekl, že zejména v krátkodobém výhledu jí nedává větší naději na úspěch. Spíš než zdráhavým postojem zemí jako USA nebo Čína to zdůvodnil tím, že by mělo jít v podstatě o určitou součást celkové reformy OSN. Na tu se on dívá skepticky, protože OSN je podle něj velmi rigidní, je tam příliš mnoho zájmů a navíc velké země nepovažují OSN za příliš důležitý nástroj.

Podle něj se také nezdá, že by věc byla důkladně předjednána v Evropské unii, "a to musí Francie udělat jako první". Moldan přitom poukázal na to, že i když bylo na pařížskou konferenci pozváno mnoho hlav států, premiérů a podobně, nepřijel z Evropy z tohoto ranku s výjimkou předsedy Evropské komise Josého Barrosa vlastně nikdo.

Ironické poznámky, že Chirac se touto cestou snaží vybudovat si "pomníčky" na závěr své vlády, jsou ale podle Moldana cynické a nepatřičné. Ochrana životního prostředí je totiž věc příliš důležitá, než aby ji šlo takto odbývat. "Myslím, že se to postupem doby stejně jednou uplatní, i když v krátkodobém horizontu to nevidím. Určitě stojí za to, aby něco takového (jako Organizace Spojených národů pro životní prostředí) vzniklo," řekl.

Pařížská konference skončí v sobotu vydáním výzvy ve prospěch zřízení takové organizace, pro niž jsou modelem jiné specializované agentury OSN, například Světová zdravotnická organizace nebo Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů