Úterý, 19. března 2024

Eurokomisaři sami vypouštějí nejvíc škodlivin

Eurokomisaři sami vypouštějí nejvíc škodlivin
Co se týče emisí z osobních aut, evropští komisaři káží vodu, a pijí víno. Tvrdí to alespoň jejich kritici. Vozový park Evropské komise je totiž plný silných luxusních limuzín, které nejsou zrovna ohleduplné k ovzduší. Před budovou komise je vidět nejvíce mercedesů, ale komisaři jezdí i v Audi nebo BMW. Brit Peter Mandelson pak dává přednost domácí značce Jaguar. Vždy ale jde o evropská auta, jejichž výrobci jsou pod největším tlakem na omezení emisí z motorů.
Někteří eurokomisaři si začínají uvědomovat, že by měli jít příkladem. EK má totiž v dubnu obměnit celý vozový park čítající 120 aut. A komisař pro životní prostředí Stavros Dimas, který v Bruselu platí za vůdčího ekobojovníka, se nechal slyšet, že vymění svůj Mercedes za Toyotu Lexus nebo Prius. Oba modely mají hybridní pohon. Prius vypouští jen 104 gramů oxidu uhličitého na km a Lexus 186 gramů, zatímco Dimasův Mercedes třídy S dosahuje téměř 270 gramů CO2 na km. Právě Dimas tlačil výrobce, aby do roku 2012 snížili emise na 120 gramů.
Tím proti sobě popudil především německé automobilky, kterých se zastal komisař pro průmysl Günter Verheugen. Ten auto měnit nehodlá. Nechává se vozit v BMW 730, které vypouští 211 gramů CO2 na km. Dimasovi ale oponuje, že při cestách na dlouhé vzdálenosti je BMW k ovzduší šetrnější než japonská auta s hybridním pohonem. Kdyby navíc komise jezdila v japonských vozech, vystavila by se prý obvinění, že nepodporuje evropský průmysl.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů