Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

LÁNY: Eko-skládka vzplála v neděli kolem deváté hodiny ráno u obce Lány na Kladensku. Na likvidaci požáru se podílelo i několik sborů dobrovolných hasičů.
Hasiči na místě neviděli žádné plameny, ale štiplavý zapáchající dým dával znamení, že skládka hoří uvnitř haldy odpadu. K ohnisku požáru se nebylo možno dostat, a tak byl na pomoc povolán speciální nakladač odpadu. Hromada byla postupně rozebrána a hasiči prolévali odpad asi šest metrů v okolí ohniska požáru.
Kvůli velké spotřebě museli hasiči vodu kyvadlově dopravovat. Zásah trval až do deváté hodiny večer. Skládku si pak převzali zaměstnanci. Na místě zasahovaly sbory SDH Lány, SDH Rynholec, SDH Nové Strašecí, SDH Lhota, HZS Stochov.

Praha - Kamiony dnes začaly odvážet zpět do Německa odpad z nelegální skládky v pražských Lahovičkách. Informovala o tom televize Nova. Na skládce leží téměř rok asi 500 tun textilií, plsti a starého oblečení.
Většina odpadu by měla podle Novy skončit v německých spalovnách. "Náklady na odvoz odpadu z Lahoviček hradí německá strana na základě dohody, kterou uzavřela s naším ministerstvem životního prostředí," řekla Nově Jitka Jenčovská z České inspekce životního prostředí. Podle ní v Česku na odvoz do Německa čeká celkem dalších 4000 tun odpadu.
Odpad v Lahovičkách byl v nevhodné hale. Jen část balíků s textilem byla pod střechou, na zbytek pršelo a padal sníh. Sklad v Lahovičkách si pronajala firma Benefon.

Karlovy Vary - Zcela unikátní systém lesních cest a stezek, které obklopují Karlovy Vary, oceňují představitelé Národní asociace zdravých měst, do níž Karlovy Vary vstoupily začátkem letošního roku. Tato organizace vznikla na základě impulzu Světové zdravotnické organizace (WHO) v devadesátých letech dvacátého století.
Členství v této asociaci se stalo prestižní záležitostí pro mnohé metropole a přináší městům řadu výhod, uvedl Jakub Kaválek, mluvčí karlovarské radnice.
Díky Národní asociaci mohou Karlovy Vary snáze získat dotační tituly z oblasti zdraví a životního prostředí, protože nyní má město zajištěn přístup k databázi existujících projektů. äK získání členství bylo třeba splnit určité podmínky a nadále rozvíjet program, který směřuje k ekologickému způsobu života. Do toho hodláme zapojit občanská sdružení, místní podnikatele a další subjekty, hlavně z oblasti lázeňství,ô vysvětlil Kaválek.
Z tohoto důvodu oslovil zastupitel Pavel Žlebek Sdružení léčebných lázní v Karlových V arech. äPrávě toto sdružení bude významným partnerem města v projektu ekologického způsobu života.ô

Jizerka - Školáky z německých Drážďan učili lektoři z občanského sdružení Společnosti pro Jizerské hory ve svém středisku na Jizerce. Přeshraniční spolupráce vznikla díky příznivcům, kteří společnost mimo jiné finančně podporují. Během týdne prošlo čtyřiadvacet teenagerů workshopem, zaměřeným na poznávání krajiny, místních zvyklostí a šetrný přístup k přírodě. S podobnými projekty chtějí na Jizerce pokračovat i nadále. Oslovit však chtějí spíše školy v regionu a pak svou působnost rozšířit na celou republiku.

Díky nárůstu sběru odpadu se společnost Asekol rozhodla snížit recyklační poplatky u některých elektrospotřebičů, uvedl jednatel firmy Jan Vrba. Společnost se od svého založení v roce 2005 orientuje na odběr vysloužilých elektrozařízení. V loňském roce se vybralo 5829 tun elektroodpadu, což je po přepočtu skoro 0,6 kilogramu na osobu.

Radějov - Na devastaci unikátní přírodní rezervace Kútky u Radějova upozorňují ekologové ze Správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty spolu s aktivisty sdružení Ekoton. Intenzivní chov daňků v oboře podle nich ohrožuje hned několik zákonem chráněných rostlin.

Brno - Pracovníci brněnské ekologické Nadace Partnerství jsou znepokojeni tím, že silničáři využívají teplou zimu ke kácení stromů v okolí komunikací. Některé zásahy jsou podle ochranářů nedůvodné. Upozorňují proto představitele obcí, že kácení dřevin mohou ve správním řízení omezit, pozastavit či zakázat. Silničáři kácení odůvodňují snahou o větší bezpečnost na silnicích.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů