Pátek, 19. dubna 2024

Nejvíce odpadu vytřídily ve Zlínském kraji Kunovice a Slušovice

Nejvíce odpadu vytřídily ve Zlínském kraji Kunovice a Slušovice

Zlín - Kunovice na Uherskohradišťsku během loňského roku vytřídily nejvíce kilogramů odpadu z měst Zlínského kraje. V přepočtu na jednoho obyvatele tamní lidé sesbírali 52,53 kilogramu. Mezi malými obcemi do 4000 obyvatel zvítězily Slušovice na Zlínsku, jejichž výtěžnost na jednoho obyvatele během roku činila 69,32 kilogramu odpadu. Starostové vítězných obcí dnes ve Zlíně převzali kromě symbolických keramických popelnic také šeky na odběr dalších nádob na tříděný odpad.

Soutěž byla rozdělena do dvou kategorií podle velikostí obcí: do 4000 obyvatel a nad 4000 obyvatel. V kategorii menších obcí se výtěžnost tříděného odpadu hodnotila u 64 sídel, ve druhé kategorii soutěžilo 24 měst. "Hodnocení spočívalo v tom, že se mezi jednotlivými obcemi hodnotil podíl papíru, plastů a také barevného a bílého skla," uvedl náměstek hejtmana Zlínského kraje Vojtěch Jurčík. Podle jeho slov se separace odpadu daří lépe spíš v menších obcích.

Jedním z organizátorů soutěže byla také společnost Eko-kom, která se zabývá tříděním odpadů. Prioritou sběru v současnosti je sběr bílého skla. "Bez sběru bílého skla jsou totiž problémy s odbytem směsného skla," řekl zástupce společnosti Petr Balnar. Při třídění odpadů lidé nejčastěji dělají chyby v rozdělování jednotlivých komodit. Podle Balnara nejčastěji do skla vhazují keramiku nebo porcelán, které při výrobě skla ze střepů způsobují značné problémy.

Kunovická radnice byla podle starosty Jiřího Vařechy v soutěži úspěšná díky dlouhodobé práci. Rok od roku ve městě narůstá množství tříděného odpadu. "I ta odměna, kterou získáváme za vytřízení od Eko-komu není zanedbatelná. Za loňský rok například získáme 600 000 korun, což znamená slušný příjem do pokladny města a umožní to nastartovat další programy," uvedl starosta s tím, že loni občané zkušebně sbírali především plasty a kartony. Letos se tento sběr rozšíří na celé město. Ve Slušovicích se na sběru tříděného odpadu výrazně podílí také základní škola, jež z celkového objemu papíru sesbírala zhruba čtyři pětiny. Město proto získané peníze z části investuje právě do školy.

Michaela Bradová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů