Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Peking nastolí v r. 2007 systém předpovědi počasí oznamující vážné znečištění. Zaznělo to na pracovní schůzi městského rezortu pro ochranu životního prostředí.
Nastane-li počasí, jež přináší vážné znečištění, bude zakázána jízda části motorových vozidel. Kromě toho bude část závodů a stavenišť požádána, aby pozastavily práci. Obyvatelé města budou vyzváni, aby podnikli účinná ochranná opatření a aby nevcházeli do vážně znečištěných oblastí. Rezort environmentální ochrany bude provádět nejpřísnější správu a kontrolu podniků stavebních, hutnických, elektrických a petrochemických.
Hrubý domácí produkt města Peking zaznamenal v r. 2006 meziroční nárůst o 12 procent, přitom se vypouštění kysličníku siřičitého meziročně snížilo o 7,9 procent. V loňském roce bylo zaznamenáno celkem 241 dní, kdy bylo poměrně lepší ovzduší. Kvalita vzduchu se v uplynulých osmi letech každoročně zlepšuje.

Od příštího akademického roku přibude Jihočeské univerzitě přírodovědecká fakulta. Vznikne transformací současné biologické fakulty, která tak přestane fungovat.
Nová fakulta zpřístupní zájemcům o studium pět bakalářských, sedm magisterských a osm doktorských oborů. Navíc se v rámci nové fakulty mohou vzdělávat budoucí učitelé středních škol v přírodovědeckých programech, které byly dosud součástí pedagogické fakulty.
Vznikem přírodovědecké fakulty by tak měla zároveň skončit vnitřní transformace univerzity, v jejímž rámci před rokem zahájila provoz filozofická fakulta a od 1. ledna 2007 funguje nově i ekonomická fakulta, která se vydělila ze zemědělské fakulty.
Termín odevzdání přihlášek do nových i stávajících oborů Jihočeské univerzity je 15. března.

Vykácení aleje 135 stromů, jež lemovaly silnici z Havlíčkova Brodu na Českou Bělou, přimělo Českou inspekci životního prostředí připravit změnu pravidel pro tato hromadná kácení.
Kvůli teplé zimě se silničáři hlavně na Vysočině chopili zákona o provozu na pozemních komunikacích a začali u silnic kácet stromy, které jsou podle zákona překážkou provozu.
"Ukázalo se, že péče o ochranu přírody je hlavně v podání nejmenších obcí neštěstí," říká Jitka Jelínková z inspekce. Silničáři totiž nemusí žádat o povolení kácet stromy, ale stačí jim kácení jen úřadům oznámit.
"Ty ho mohou omezit. Jenže často ani vůbec nereagují," říká šéf inspekce Hynek Beneš. Proto do listopadu ministerstvo životního prostředí připraví nová pravidla, která by platila pro správce silnic. V praxi by to vypadalo tak, že nejprve projdou lokalitu odborníci a pak se bude kácet. Dnes je tomu opačně.

První jednání o budoucí energetické politice Evropské unie se uskuteční na úrovni ministrů hospodářství 15. února. Zástupci členských států posoudí návrh energetické strategie, který mělo vypracovat předsedající Německo na základě lednových doporučení Evropské komise. Už nyní je zřejmé, že se řadě států nelíbí stanovení závazných podílů obnovitelných zdrojů v energetice či opomíjení jaderné energetiky jako jednoho z nástrojů snižování emisí skleníkových plynů.

Navigaci pro ekology připravují švédští odborníci. Zatímco GPS navigace hledá nejkratší cestu z bodu A do bodu B, ekologická dokáže najít nejeekologičtější variantu. Výzkumníci tvrdí, že mohou ušetřit 4-8 % paliva na jednu cestu. Při hledání optimální trasy systém počítá s kvalitou vozovky i dopravní situací.

Nový kalifornský prokurátor Jerry Brown pokračuje v soudním sporu s šesti největšími automobilkami, které jeho předchůdce zažaloval o náhradu škod (v nespecifikované výši), způsobených státu Kalifornie oteplováním klimatu. Začátkem února odeslal Brown soudu reakci na požadavek automobilek na zamítnutí žaloby. Spor "lid Kalifornie vs. automobilky" je v historii práva bezprecedentní a má v USA velkou publicitu.

Mazda Civic v provedení na zemní plyn (pozor: ne LPG) může dál v Kalifornii jezdit v pruzích, vyhrazených obsazeným vozům - bez ohledu na to, kolik osob veze. Jde o rozšíření výjimky, která byla původně určena pouze pro prvních 85 tisíc registrovaných hybridních vozů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů