Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dvůr Králové - Město hledá společnost, která bude ve městě provádět svoz nebezpečného odpadu. Úkolem vítěze výběrového řízení bude zajistit odvoz a likvidaci předmětů, které nelze hodit do popelnice. V letošním roce by se měla akce konat dvakrát, v dubnu a v říjnu. V případě, že město bude mít dostatek financí, uskuteční se mobilních sběrů víc. V posledních pěti letech lidé sebrali více než 284 tun nebezpečných odpadů, ročně to na jednoho občana města představuje v průměru tři a půl kilogramu.

Kosmonosy - S výstavbou spalovny biomasy počítá projekt Rembrandt. Společnost PDImáv úmyslu u rychlostní komunikace R10 poblíž závodu Škoda Auto v katastru města Kosmonosy postavit spalovnu a vyrábět tam energii právě z biomasy. Místním obyvatelům se ale tato představa příliš nelíbí. Jednoznačné äneô výstavbě v katastru města řekli také zastupitelé Kosmonos. Zařízení má plazmovým zplynováním vyrábět elektrickou energii z biomasy. V plánu je vyrábět zde zhruba 296 tisíc MWh elektrické energie z obnovitelných zdrojů ročně. Starosta města Vladimír Dlouhý spalovnu odmítá mimo jiné proto, že by v Kosmonosích znamenala výrazné dopravní zatížení. Město má trumf v rukávu. Současný územní plán totiž záměr výstavby spalovny neumožňuje.

Projekt ekologického benzinu, který bude dávan do Pekingu, začal být vydudován v čínské provincii Hebei, předpokladá se, že před uspořádáním Olympiády v roce 2008 Peking bude použivat takový ekologický bezin s cílem uskutečnit ekologickou letní olympiádu.
Jak bylo oznámeno. v listopadu lonského roku v memorandu o hospodářské spolupráci , které podepsaly Peking a provincie Hebei, je velmi důležitý projekt k rozvoji a využití spolupráce ekologického benzinu. Nyní některé velké podniky a rizikoví investoři touží po trhu ekologického benzinu. To urychlí kroky Pekingu do ekologického benzinu.

Bohužel se potvrzuje, že stále větší počet pojistných podvodů vzniká v období přírodních kalamit, které postihují naši republiku téměř pravidelně již několik let. V loňském roce bylo přibližně 25 procent pojistných podvodů odhaleno právě při likvidaci pojistných událostí vzniklých při sněhových kalamitách a povodních. Nejčastěji spočívá podvodné jednání v navýšení škody z pojistné události, nebo zpětné pojištění majetku postiženého kalamitou, který ovšem před kalamitou pojištěn nebyl. "Pojistný podvod je společensky tolerovaným činem, protože zdánlivě neexistuje okamžitě viditelná oběť, ale lidé si bohužel stále neuvědomují, že obětí je každý slušný člověk, a že ten, kdo vědomě upravuje údaje o nastalé pojistné události, porušuje zákon a páchá trestný čin," říká předseda sekce pojistného podvodu ČAP Pavel Východský. Za trestný čin pojistného podvodu přitom může jít jeho pachatel do vězení až na 12 let.

Málokterá kniha s tematikou životního prostředí se stane bestsellerem. Al Gore to však už dvakrát dokázal. Po Zemi na misce vah vydal loni další pozoruhodnou knihu - Nepohodlnou pravdu. Dílo plné znepokojivých informací o globálním oteplování připravuje Argo.

Prezident Václav Klaus se v exkluzivním rozhovoru pro Hospodářské noviny poprvé vyslovil pro americkou radarovou základnu na českém území. "Jsem rád, že začala vážná debata o radarové základně. Debatujme o vojenských, právních, mezinárodních implikacích... Chcete-li, říkám ano, po doladění tisíců detailů," uvedl na přímou otázku, zda je pro radar.
Vážné výhrady proti tomuto plánu vyslovilo nedávno Rusko. Podle Klause však není jisté, zda bude americký radar na českém území tématem diskuse při jeho připravované dubnové návštěvě u prezidenta Vladimira Putina v Moskvě. "Počkejme si na to, zda ruský prezident tuto otázku vůbec nastolí." Klaus je připraven Putinovi své názory prezentovat.
Otázka americké radarové stanice zatím rozděluje českou politickou scénu, pro se vyslovily ODS a KDU-ČSL, proti sociální demokracie a komunisté, zelení podmiňují radar souhlasem NATO a chtějí referendum.
Prezident Klaus se v rozhovoru vyjádřil také k nedávným zjištěním vědeckého panelu OSN ke globálnímu oteplování. Podle jeho mínění je oteplování mýtus a zaútočil znovu na "zelenou ideologii" a environmentalismus, které označil za inkarnaci levičáctví a módní metafyzický světonázor.
"Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk to mohl říci," reagoval Klaus na opakované varování různých zpráv o stavu klimatu a životního prostředí. Jak oznámil, vydá během několika měsíců na toto téma vlastní knížku.

Je to náhoda, nebo není? Světová konference vědců pod hlavičkou OSN se usnesla, že je na 90 procent jisté, že za změnami klimatu je člověk. A týden na to se Evropská komise rozhodne požadovat dramatické snížení emisí CO2 u automobilů.
Zvláštní je, když účastníci konference říkají, že kdyby Čína nehlasovala proti, nebyl výsledek 90, ale více procent. Takhle se tedy dělá věda? Čína hlasuje proti USA či bůhvíkomu? Podivné je také, jak rychle Evropská komise reaguje. U seriózní instituce bychom asi čekali vážnější a detailnější rozbor závěrů než okamžitou dramatickou reakci na dramatické závěry jedné konference.
Druhá věc je, že emise kysličníku uhličitého mají možná vliv na globální oteplování, ale mezi desítkami škodlivin, které vylučuje automobil - od polétavého prachu po oxidy dusíku - jde zrovna o jedinou věc, která nemá na zdraví člověka žádný škodlivý vliv.
Vydělit dvěma nebo třemi je ale třeba i protestní hlasy z řad českého i německého automobilového průmyslu. Už profesor Parkinson věděl, že lobbista - aby něčeho dosáhl - musí vždy vyhrožovat rovnou nejméně krachem celého odvětví. Tak se dívejme i na hrozby odchodem na Východ či na ztráty ve výši 70 miliard korun ročně.
jan.machacek@economia.cz

Zateplení dlouho nevydrží
Na okraj článku Unie letos poprvé uvolní peníze i na opravu panelových domů (HN 10. ledna) chci poznamenat: Vlastníci panelových domů mají možnost žádat o peníze z EU i na zateplování.
Zvyšování tepelného odporu zalepováním termoizolačním souvrstvím s nízkou difúzní propustností je však jen krátkodobým opatřením. Používaná technologie vnějších kontaktních zateplovacích systémů ETICS, preferovaná vládou a EU včetně předpisů ETAG 004 a 014, je pod ekologickou zástěrkou snížení spotřeby energií prokazatelně riziková a nebezpečná. Z rozboru, který byl proveden FAST Brno v roce 2002 na panelovém domě B70 v Brně vyplývá, že návratnost nákladů na kontaktní zateplení vychází na 45,7 roku, přičemž životnost systému je stanovena na pouhých 25 let. Další vynakládání energie a peněz na tento systém je neodpovědným plýtváním.

Deformace místo informací
Stalo se českým koloritem očerňovat obnovitelnou energetiku. V rozhovoru s Vladimírem Tošovským, ředitelem státní společnosti ČEPS (HN 18. ledna), byly uvedeny zavádějící informace. Především se jednalo o hypotetickou vinu větrné energetiky na rozsáhlém výpadku proudu v západní Evropě dne 4. listopadu minulého roku.
Blackout nebyl způsoben výpadkem větrných elektráren. Ty pracovaly řádně. Kolaps sítě se začal odvíjet od plánovaného vypnutí vysokonapěťové trasy nad severoněmeckým kanálem při průjezdu veliké lodě.
Větrná energetika je sice důležitou součástí obnovitelné energetiky, ale pouze jednou z mnoha. Decentrální zdroje jsou v principu bezpečnější, a to nejenom v extrémních situacích, ale především ekologicky a ekonomicky.
Považovat jadernou energetiku za nutný doplněk obnovitelné energetiky, či dokonce jako záložní zdroj, je absurdní. Jaderný proud představuje zdroj, který lze regulovat málo a velmi pomalu.
Právě nejrozvinutější průmyslové země se orientují na obnovitelnou energetiku. Je smutné, že svým postojem dáváme jednoznačně najevo, že mezi ně nepatříme.
Milan Smrž, předseda národní sekce sdružení Eurosolar.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů