Čtvrtek, 18. dubna 2024

Další odpad do Pozďátek nesmí, zní konečné stanovisko ministerstva

Další odpad do Pozďátek nesmí, zní konečné stanovisko ministerstva

POZĎÁTKY/JIHLAVA – Ministerstvo životního prostředí nesouhlasí s rozšiřováním skládky nebezpečných odpadů v Pozďátkách. Takový je závěr expertního posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), které trvalo více než dva roky a skončilo tento týden. Italská firma Logika tak bude moci havarovanou skládku na Třebíčsku zrekonstruovat, ale nesmí na ni ukládat další odpad. Obce Pozďátky a Slavičky i jejich obyvatelé stanovisko ministerstva vítají. Z výsledku posouzení se raduje také Arnika, která obcím pomáhá. Obce i sdružení prosazují sanaci skládky, která je více než deset let v havarijním stavu a uniká z ní kyselina sírová.

„Lidé, žijící dlouhých deset let pod havarovanou skládku, si snad konečně vydechnou,“ komentuje závěrečné stanovisko v proceduře EIA (hodnocení vlivů na životní prostředí) Jana Vitnerová z jihlavské pobočky sdružení Arnika. „Jsme rádi, že ministerstvo odmítlo zatížit již tak dost zkoušenou lokalitu dalším ukládáním odpadů. Sanace skládky a ukončení jejího provozu je nejlepším řešením.“ Pro vlastní rekonstrukci skládky stanovilo ministerstvo 97 podmínek pro zajištění bezpečnosti a ochrany životního prostředí, které bude muset Logika splnit. Po sanaci skládky musí firma zabezpečit kompletní rekultivaci zasažených pozemků.

Podle starosty Slaviček Jiřího Válala stanovisko ministerstva plně respektuje představy obce o jejím budoucím rozvoji. „Náš územní plán další provoz skládky vylučuje a nechceme to nijak měnit. S dalším skládkováním v Pozďátkách nepočítá ani schválený Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina, takže firma by pro rozšíření skládky stejně nemohla získat stavební povolení,“ řekl starosta.

„Stanovisko ministerstva otevírá možnost skutečného řešení problému havarované skládky. Nejlepší by bylo, kdyby Logika skládku odprodala obci nebo kraji. Ty by pak mohly žádat o dotaci na sanaci ekologické havárie z fondů Evropské unie,“ míní Jana Vitnerová z Arniky. „Přesně to se nedávno stalo s obdobnou skládkou v Dolní Cerekvi,“ dodává. Podle Vitnerové je nepravděpodobné, že by Logika chtěla sanovat skládku, když na ní nebude moci ukládal další odpady. Na pouhé sanaci skládky totiž firma nevydělá.

Podobně vidí situaci také senátor Vítězslav Jonáš (ODS). „Je nutné urychlit přípravné práce pro možnost financování a realizování sanace, případně asanace“, řekl Jonáš. Senátor nabídnul, že bude koordinovat pracovní setkání mezi firmou Logika a zástupci kraje, města Třebíče, obce Slavičky, Občanského sdružení Pozďátky bez jedů a Arnikou, jejich cílem by bylo nalézt optimální způsob řešení situace.

Firma Logika navrhovala, že odpady ze současné skládky postupně zneškodní zalitím do hmoty podobné betonu, tzv. enkapsulací. Pak chtěla pokračovat v ukládání nebezpečných odpadů po dalších třicet let. Na skládce měla vzniknout nová kompostárna, zařízení pro recyklaci stavebních materiálů a objekt pro demontáž a likvidaci elektroodpadu. Ministerstvo životního prostředí povolilo pouze sanaci skládky bez dalšího ukládání odpadů. „Ministerstvo doporučuje sanaci skládky bez dalšího rozšíření skládky pro komerční odstraňování externích odpadů a bez dalšího provozu skládky pro odstraňování externích odpadů,“ zní přesný závěr expertního stanoviska o vlivech na životní prostředí.

Havarovaná skládka nebezpečných odpadů v Pozďátkách kontaminuje od havárie v roce 1996 okolní přírodu unikající kyselinou sírovou a těžkými kovy. Obyvatelé Pozďátek a Slaviček už od roku 2002, kdy skládku koupila Logika, odmítají další ukládání odpadů. Podle odborných průzkumů je velké množství kontaminovaných vod v puklinách pod skládkou, která tak stále představuje značnou hrozbu pro své okolí.

Stanovisko Ministerstva životního prostředí je dostupné zde:

eia.cenia.cz

Více informací:

bezjedu.arnika.org

Společná tisková zpráva obce Slavičky, Občanského sdružení Pozďátky bez jedů  a sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů