Pátek, 29. března 2024

V Libereckém kraji přibývá požárů sazí i kvůli topení odpadem

V Libereckém kraji přibývá požárů sazí i kvůli topení odpadem
LIBEREC - Nebývale mnoho požárů sazí v komíně likvidovali letos hasiči v Libereckém kraji. Vyjížděli již k několika desítkám případů, nejvíce jich měli v první polovině ledna a poslední se stal v sobotu večer v Alšovicích na Jablonecku. Nebezpečné požáry sazí si lidé většinou zaviní sami, když si nenechávají čistit komíny. Často také topí domovními odpady a dalšími špatně hořlavými materiály, řekla mluvčí hasičů Libereckého kraje Iva Michalíčková.

"Při nedokonalém hoření se saze hromadí v komínech, a když se rozhoří, mohou od nich chytit hlavně dřevěná stavení. Oheň se z komínů dostává ven puklinami nebo přes zazděné trámy," uvedla Michalíčková. Hasiči hořící saze hasí seshora, sypou na ně křemičitý písek a srážejí je dolů. Velitel zasahující jednotky pak vydá majiteli domu zákaz topení do doby, dokud odborníci neuvedou komín do pořádku.

Podle Michaela Hauera z kominictví ve Frýdlantu na Liberecku stále platí vyhláška z roku 1981, která přikazuje majitelům budov, aby komíny čistili šestkrát do roka. Řada lidí si ale kominíka neobjedná ani jednou za rok, i když pojišťovny při vyřizování škody po požárech vyžadují potvrzení o pravidelném čištění komínů. "Požáry sazí se rozmáhají nejen kvůli topení špatně hořlavými domovními odpady. Lidé přikládají do kotlů nebo krbů do i mokré dřevo," upozornil Hauer.

Stále častější topení domovními odpady a dalšími špatně hořlavými věcmi potvrdila rovněž Danuše Hráská z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci. Lidé kvůli rostoucím cenám elektřiny a plynu kromě jiného spalují materiály se zbytky plastů, laku nebo barev, z nichž se do ovzduší uvolňují jedovaté dioxiny. "Zákon nám neumožňuje, abychom za pálení škodlivých materiálů pokutovali obyvatele. Smí to udělat jen obce na základě svých vyhlášek o čistotě a pořádku. Starostové obcí a úředníci v malých městech se ale někdy obávají odvety od potrestaných lidí, a používání nebezpečných paliv jim promíjejí," konstatovala Hráská.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů