Sobota, 20. dubna 2024

Jihlavský magistrát žádá odstranění úniků formaldehydu z Kronospanu

Jihlavský magistrát žádá odstranění úniků formaldehydu z Kronospanu

JIHLAVA - Ještě před pár lety uklidňovali zástupci Kronospanu obyvatele Jihlavy, že to, co stoupá z komína závodu, je „jenom pára“. Dnes firma plánuje instalaci filtru na odstranění prachových částic. Přiznala dokonce, že z výduchů podniku se do okolí šíří formaldehyd. Na popud jihlavského magistrátu nyní Kronospan konečně uvažuje o náhradě zastaralých lisů, které tuto rakovinotvornou látku produkují.

„První petice za omezení emisí nebezpečných látek z Kronospanu vznikla již v roce 2003. Ačkoliv si obyvatelé Jihlavy stále stěžují na zdravotní problémy, zdálo se, že to město ani kraj neslyší. Jsme rádi, že z posledních voleb vzešlo zastupitelstvo, jemuž nejsou zdraví lidí a čistota životního prostředí lhostejné,“ říká vedoucí jihlavské pobočky sdružení Arnika Jana Vitnerová. „Kdy a zda opravdu firma odstraní emise formaldehydu, zatím není jasné. Budeme ale prosazovat, aby to bylo co nejdříve. Na odprášení Kronospanu čekala Jihlava dlouhých pět let, což bylo naprosto neúnosné. Další hazardování se zdravím si nemůžeme dovolit,“ doplnila Vitnerová.

Podle údajů Integrovaného registru znečišťování vypouští Kronospan do ovzduší největší množství formaldehydu ze všech podniků v České republice. Jen za rok 2005 to bylo téměř 17 tun. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zařadila formaldehyd mezi prokazatelně rakovinotvorné látky. Je-li v ovzduší, dráždí sliznice dýchacích cest a očí. Kronospan tuto látku používá jako součást pojiv při výrobě dřevotřískových desek. Odstranit obrovské úniky formaldehydu je možné buď náhradou pojiva obsahující formaldehyd za jiný, bezpečnější materiál, nebo změnou technologie lisování. Z dostupných informací vyplývá, že Kronospan zvolil druhou variantu a plánuje výměnu dvou starých lisů z osmdesátých let za nové.

http://www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů