Pátek, 29. března 2024

Den Země opět za dveřmi – sběrová kampaň a soutěž O nejkrásnější popelnici

Ve vzduchu už je cítit jaro a proto bychom Vám chtěli připomenout, že Den Země, mezinárodní svátek ochrany životního prostředí již brzy propukne.
Den Země opět za dveřmi – sběrová kampaň a soutěž O nejkrásnější popelnici

Tentokrát bude skoro všechno trochu jinak. V sobotu 21. dubna se společně sejdeme v Přírodní rezervaci Turold na kraji Mikulova. Den Země oslavíme trochu skromněji, ale těšíme se, že i tak to bude zajímavé pro děti i dospělé. Přesný program se teprve rodí, ale už teď bychom Vás chtěli informovat o sběrové kampani a soutěži O nejkrásnější popelnici.

Sběrová kampaň

Sběrová kampaň proběhne podobně jako v minulých letech. V týdnu od 26. do 30. března budeme v našem ekocentru vybírat hliník a vybité baterie. Hliník musíme kontrolovat, je-li správně vytříděný. Pro ty, kteří se sběrem ještě nemají zkušenosti připomínáme, že hliník je kov, který se nechytá na magnet, plechovky je dobré vyzkoušet. Hliníkové fólie po zmačkání drží tvar. Pozor na záměnu s plastovými stříbřitě lesklými fóliemi, např. víčka některých jogurtů, obaly od kávy apod. do hliníku nepatří. Protože baterií i hliníku dostáváme každý rok čím dál víc, rozhodli jsme se pro drobnou změnu. Abychom nemuseli baterie zdlouhavě počítat, budeme je vážit. Pokud donesete menší množství hliníku i baterií, zvážíme Vám je sami. Pokud toho budete mít víc, prosím, zvažte si hliník i baterie předem. Máme váhu jen do 2 kg (kvůli jednotlivcům a hliníku, který je lehký). Samozřejmě, že i tak budeme odpad kontrolovat, je-li správně vytříděný.

V loňském roce se sběrové soutěže zúčastnilo 11 kolektivů mateřských a základních škol mikulovského mikroregionu. Celkem školy odevzdaly 67 kg hliníku a 5900 ks baterií, což je asi 180 kg. Jako každý rok se kampaně zúčastnilo i velké množství lidí, především dětí, kteří soutěžili jako jednotlivci. Loňský rok byl opět úspěšnější než předchozí roky. Celkem jsme vysbírali 523 kg starých baterií (v předchozím roce 400 kg) a 191 kg drobného hliníku (130 kg). Baterie obsahují jedovaté látky, proto patří do nebezpečného odpadu a musí být správně zlikvidovány. Pokud baterie lidé vyhazují do popelnice, končí na skládkách a jedy z nich se dostávají do našeho životního prostředí. Sbíráním hliníku šetříme nejen surovinu, ale i velké množství energie nutné na jeho výrobu. Zároveň nevzniká jedovatý odpad, který vzniká při výrobě hliníku z původní suroviny.

Nejúspěšnější kolektivy získají odměnu, jednotlivci dostanou opět losy, které se budou losovat na oslavě Dne Země.

Soutěž o nejkrásnější popelnici mikulovského mikroregionu

Soutěž je určena rodinám, jednotlivcům i kolektivům, např. školním. I školy a školky mají popelnice nebo kontejnery na odpad. Proč by i taková veskrze prozaická a funkční věc jako je popelnice musela být šedá a fádní, proč by nemohla být veselá a hezky barevná? A o to nám právě jde. Nevíme, jestli se tento náš nápad ujme, je to jen myšlenka. Realizace je ve Vašich rukou. Pokud Vás tento nápad oslovil, vyzdobte si nádoby na odpad a pošlete nám jejich foto, nejlépe v digitální formě, ale není to podmínkou, stačí i klasická fotografie.

Uzávěrka soutěže je 13. dubna. Vyhlášení vítězů proběhne na oslavě Dne Země 21. dubna v přírodní rezervaci Turold.

Fota zašlete na adresu: cev@palava.cz nebo fotografie pošlete klasicky poštou či doneste osobně na: Centrum ekologické výchovy Pálava, Náměstí 32, 692 01 Mikulov.

Na ozdobení popelnice můžete použít jakoukoli techniku, tedy nejen malování, ale např. i samolepicí tapety. Jde nám samozřejmě také o to, aby výtvarné dílo vydrželo i nepřízeň počasí a popelnice se tak staly ozdobou na delší dobu. Dejte prosím pozor, abyste při zdobení nepoškodili nebo nepřelepili čárový kód.

Dagmar Chytilová

Centrum ekologické výchovy Pálava, Náměstí 32, 692 01 Mikulov, tel. 519 513 399, 775 740 222

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů