Pátek, 19. dubna 2024

Zelení přitvrdili odpor proti základnám USA

Zelení přitvrdili odpor proti základnám USA
Evropská strana zelených, jejíž členem jsou i čeští zelení, požaduje, aby Evropská unie odsoudila záměr Spojených států vybudovat v Česku a Polsku části svého protiraketového systému.
Českou a polskou vládu navíc vyzývá, aby o základně uspořádaly referendum. Požadují i zpracování analýzy dopadů radarových a raketových základen na životní prostředí a zdraví člověka.

Zelení chtějí záruky
"Je to systém, nad kterým vlády Česka a Polska nebudou mít pravděpodobně ani nejmenší kontrolu. A ve vybraných lokalitách bude mít ničivý dopad na životní prostředí," varuje mluvčí evropských zelených Ulrika Lunaceková. "Ignorování veřejného mínění není nic, co bychom měli očekávat od demokraticky zvolených evropských vlád," dodává její kolega Philippe Lamberts.
A čeští zelení s nimi prý nejsou v rozporu. "Proti referendu jako takovému nejsme. Ale ohánět se jím ve chvíli, kdy je jasné, že vzhledem k rozložení sil ve sněmovně nemá šanci projít, je nesmyslné. Postoj ČSSD je spíše snahou zbavit se zodpovědnosti," říká poslanec Strany zelených (SZ) Ondřej Liška. "My chceme od USA záruku, že základna bude podřízena velení NATO. Vše musíme také průběžně konzultovat s EU a NATO," podotýká Liška.

Alibismus versus skepse
Postoj k americké protiraketové obraně však zelené rozděluje i v rámci Evropy. K ostrému postoji Evropské strany zelených se v Česku hlásí Mladí zelení, kteří protiraketový systém zcela odmítají. "Současný postoj vedení českých zelených je alibismus. V programu jasně stojí, že podporují Evropskou unii včetně společné bezpečnostní politiky. Tohle nemá nic společného ani s NATO, natož s unií," říká předseda Mladých zelených Josef Šmída. Na víkendovém sjezdu SZ očekává bouřlivou debatu. "Střetnou se tam zelení a nezelení. Myslím, že těch, kdo radar na našem území odmítají, je nyní převaha," říká Šmída, sám člen SZ.
K ráznému postoji evropských zelených je naopak skeptický německý europoslanec a člen frakce zelených v evropském parlamentu Milan Horáček. "My, jako evropská frakce zelených, jsme se americkou základnou zatím nijak nezabývali. Chybí zatím relevantní informace. Dělat nyní nějakou deklaraci je nesmysl," myslí si Horáček.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů