Čtvrtek, 28. března 2024

Politika i byznys sázejí v Evropě na ekologii

Politika i byznys sázejí v Evropě na ekologii
Poslední reklamní kampaň automobilky Toyota na její divizi Lexus se v Česku soustředí na luxusní limuzínu LS460 a její bezpečnost, tichost motoru a audiosystém uvnitř. Naopak v řadě zemí západní Evropy staví Lexus své kampaně na sedanu GS450h s hybridním motorem, který se chlubí nízkými emisemi skleníkových plynů.

Zelená móda
Toyota i mnohé další firmy včas pochopily, jak se v poslední době posunulo vnímání boje proti globálnímu oteplování v Evropě. Díky zprávám Sternovy komise i Mezinárodního panelu pro změny klimatu o jeho existenci téměř nikdo nepochybuje a občané tlačí na to, aby se proti němu něco dělalo. Odráží se to nejen na byznysu, ale především na politice.
Ochrana životního prostředí, boj proti oteplování, emise skleníkových plynů, recyklace odpadů jsou tradičně jedním z hlavních politických témat v zemích, jako je Nizozemsko, Švédsko nebo Dánsko. Na svůj štít si ho ale nyní vytkly i strany v jiných státech, které k němu dosud spíše mlčely. Platí to ale jen pro západ Evropské unie. V nových členských zemích je téma klimatických změn stále na okraji zájmu.
Obrat v evropské politice překvapuje i ekologické aktivisty. "Je to zvláštní, ale i pravicoví politici, kteří dřív globální oteplování popírali, nyní používají silnější slova než my," říká Jan Kowalzig z evropské centrály organizace Přátelé Země.
Nejvýraznější posun je vidět na britských konzervativcích. Ti pod svým novým vůdcem Davidem Cameronem prosazují výrazně "zelenou" agendu a překonávají i labouristy premiéra Tonyho Blaira. Proměna konzervativců jde tak daleko, že strana bývalé premiérky Margaret Thatcherové je ochotná ustoupit i ze svých skalních zásad. Kývá třeba na návrh Bruselu sjednotit definice i tresty za "ekozločiny", přestože by to znamenalo nevídaný zásah do národní suverenity zemí EU v oblasti trestního práva.
I němečtí křesťanští demokraté pod vedením kancléřky Angely Merkelové prosazují zelenější politiku než dřív. Merkelová dokonce z boje proti oteplování udělala jednu z hlavních priorit svého letošního předsednictví EU a skupiny G8.

Unie přísnější
Je ovšem pravda, že praxe bývá jiná. Eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas proto Němce ostře vyzval, aby se začali chovat podle svých slibů.
Právě Evropská komise udělala ze změn klimatu jedno z hlavních témat tohoto roku. Hned na jeho začátku zveřejnila plán, který má jednostranně snížit unijní emise o 20 procent do roku 2020. Navrhla zákonné limity pro emise CO2 z aut, oteplováním argumentuje v reformě energetiky a uvažuje, že by na "zelený import" do EU uvalila nulové dovozní tarify.
Nového trendu se chytil i Evropský parlament. Ten včera vyzval ke zpřísnění požadavků na členské státy, které by do konce příštího desetiletí měly snížit emise ne o 20, ale o 30 procent. Hlavními zastánci tohoto kroku jsou přitom pravicoví poslanci.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů