Sobota, 11. května 2024

V Třebíči zahájili obnovu lesoparku v Týnském údolí

V Třebíči zahájili obnovu lesoparku v Týnském údolí

Třebíč - V Třebíči se letos pustili do úpravy zeleně v Týnském údolí. Tamní lesopark o zhruba 25 hektarech čeká od příštího roku zásadní revitalizace za celkem asi 50 milionů korun. Město zatím k územnímu řízení připravuje projekt na první etapu prací, řekl dnes ČTK Petr Urbánek ze správy městské zeleně. Kompletní dokumentaci město potřebuje k vyřízení evropského grantu. Před třemi roky radnice získala státní dotaci na obnovu kaskády rybníků, jež se v údolí nachází.

Součástí kompletní obnovy Týnského údolí, které se táhne od severní části města až k centru, budou mimo jiné úpravy potoka, vykácení starých a vysázení nových dřevin. V plánu je také vybudování cyklotrasy a fit stezky, rozmístění laviček a dalšího mobiliáře. Počítá se i s postavením schodiště z hráze prvního vodovodního rybníka do Luční ulice, popsal mluvčí radnice Ivan Přibík.

Odbor komunálních služeb zahájil v lednu v Týnském údolí kácení dřevin v centrální části u rybníka Baba. Na jižním svahu lesoparku se tam vyskytuje zajímavá skalní step s cennými rostlinnými společenstvy. Od dob výstavby sídliště Hájek je v zanedbaném stavu. Lokalita zarostla akáty a dalšími dřevinami. Ponechány tam budou pouze solitérní keře a clona z houštin na severní hraně svahu, popsal mluvčí.

Myšlenka obnovy Týnského údolí vznikla při odbahňování kaskády vodovodních rybníků. V poslední době Zdravé město Třebíč za půl milionu korun obnovilo zeleň v Máchových sadech u nemocnice, zpevnilo skalní masivy nad řekou Jihlavou a vysázelo stovky stromů na náměstí a v ulicích. Stará se o zhruba 100 hektarů lesoparků a 120 hektarů další zeleně na sídlištích či hřbitovech. Vlastní také sto hektarů lesů a 16 rybníků.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů