Pátek, 19. dubna 2024

Zákon omezí přístup k informacím o rakovinotvorných látkách, nejvíce ve Zlínském kraji

Zákon omezí přístup k informacím o rakovinotvorných látkách, nejvíce ve Zlínském kraji

ZLÍN/PRAHA – Doslova katastrofu představuje vládní návrh zákona pro Integrovaný registr znečišťování (IRZ), zatím nejlepší databázi informací o únicích a přenosech nebezpečných látek z konkrétních průmyslových podniků v České republice dostupnou volně na internetu (1). Díky novému zákonu už se lidé ve Zlínském kraji nedozví informace od osmi z deseti největších znečišťovatelů rakovinotvornými a potenciálně rakovinotvornými látkami. Vyplývá to z analýzy provedené sdružením Arnika (2). „Přitom právě součet emisí rakovinotvorných a potenciálně rakovinotvorných látek pro znečišťovatele, kteří ohlásili data za rok 2005, je pro Zlínský kraj nejvyšší z celé České republiky. Pokud bude zákon přijat v podobě, v jaké ho schválila vláda, přijdou veřejnost a státní správa ve Zlínském kraji od příštího roku zkrátka. Už se o míře znečištění rakovinotvornými látkami konkrétními provozy dozví v naprosto omezené míře,“ komentoval změny, které zákon přinese předseda sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

Jistou naději na zachování míry informací poskytovaných veřejnosti v IRZ mohou znamenat pouze pozměňovací návrhy v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, kde se zákon v těchto dnech projednává. Tento týden přijde na řadu zásadní jednání ve Výboru pro životní prostředí PSP ČR. Hodně bude záležet i na postoji zpravodaje zákona ve Sněmovně, kterým je zlínských poslanec za ODS Ing. Tomáš Úlehla. Ten v roce 2001 společně s 15 dalšími členy tehdejšího městského zastupitelstva podepsal petici Budoucnost bez jedů (3). „Právě tato petice pomohla prosadit zavedení registru, jak ho známe dnes. Veřejnosti tedy nezbývá než doufat, že se názory poslance za ODS na přístup k informacím o toxických látkách za ta léta nezměnily,“ řekl Petrlík. Úlehla je zároveň jediným poslancem ze Zlínského kraje, který je členem Výboru pro životní prostředí.

Sdružení Arnika již koncem ledna na poslance Sněmovny apelovalo, aby zákon změnili tak, aby veřejnost nebyla zkrácena na právu na informace o toxických látkách vypouštěných konkrétními podniky. „Byl by to krok zpět směrem k politice utajování informací o životním prostředí,“ zhodnotil Martin Skalský, vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů