Pátek, 29. března 2024

Elektřina bude chybět

Elektřina bude chybět
"Kdybych byl car, tak bych stavěl jaderné elektrárny," prohlásil na Žofínském fóru ministr obchodu a průmyslu Martin Říman, "ale jsem jen úd koaliční vlády, tak stavět nebudeme," dodal s odkazem na vládní programové prohlášení. Do něj prosadila Strana zelených slib, že vláda nebude plánovat a podporovat výstavbu nových bloků atomových elektráren.

Bez nich bude totiž podle údajů jeho úřadu v Česku po roce 2009 či 2012 nedostatek elektřiny, i když v současnosti země proud ještě vyváží.

Říman je ale velmi skeptický k možnosti šetření s energiemi: "Šetřit elektřinou má samozřejmě svůj smysl, ale nečekejme, že je možné ušetřit tolik, abychom nemuseli rekonstruovat staré a stavět nové zdroje." Jen chatrnou nadějí je podle něj i biomasa: "I kdybychom veškeré lesy, pole i parky použili na pěstování energetických bylin a dřevin, jejich spalováním dostaneme jen 20 % té, která se dosud produkuje z primárních zdrojů, jako je uhlí či ropa. Vyjasnit budoucnost české energetiky by měla nezávislá komise. Jejím šéfem se stane předseda Akademie věd Václav Pačes, členy navrhnou politické strany a jejím úkolem bude posouzení dlouhodobých energetických potřeb Česka.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů