Úterý, 16. dubna 2024

Stavba za 400 milionů ochrání před povodní

Stavba za 400 milionů ochrání před povodní

OLOMOUC - Teplá zima nijak neurychlila výstavbu obtokového kanálu na řece Moravě v Olomouci. Termín otevření nového mostu a druhého kruhového objezdu zůstává nezměněn a stále směřuje až ke konci letošního roku.

"Výstavba obtokového kanálu je rozsáhlá a složitá, zejména z pohledu návaznosti technologických postupů. Současné příznivé počasí proto využijeme ke splnění termínu dokončení stavby," prohlásil na dotaz Deníku mluvčí společnosti Tchas Tomáš Svoboda. Podobně reagoval za stavební firmu Skanska také Ondřej Šuch. "Ano, teplé počasí umožnilo začít například betonážní práce dřív. Jde ale jen o část činností na celé akci a vliv na termín dokončení mají i jiné faktory než počasí," sdělil Šuch.

Mojmír Pehal z Povodí Moravy, které je hlavním investorem stavby, dokonce řekl, že dokončení stavby na konci roku je ideálním stavem. "Za teplou zimu jsme rádi, protože jinak hrozilo i posunutí termínu. Časová rezerva se může hodit v případě jarního tání," naznačil. "Části nového mostu jsou díky počasí již vybetonovány. Obávali jsme se naopak velkých mrazů a následné velké vody," řekl Pehal.

Obtokový kanál by měl po dokončení zvýšit průtok Moravy o 180 kubíků za vteřinu na tzv. 300letou vodu. Jeho cena včetně dopravních úprav v okolí přesahuje 400 milionů korun.

Vybudování obtokového kanálu je prvním z velkých protipovodňových opatření na Moravě v Olomouci. Pokračovat by měly ještě v dalších letech až do roku 2015 ohrazováním břehu u Novosadské ulice, vybudováním nových mostů a opěrné zdi u restaurace Bristol a ochranou Chomoutova.

Pavel Konečný

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů